De dagen worden korter, buiten wordt het sneller donker en kouder bovendien. Tijd om licht en warmte binnen te zoeken. Met een paar eenvoudige aanpassingen in de woonkamer heb jij een zonnig interieur dat je vrolijk stemt en waarmee jij de donkere dagen warm door komt. We geven je vijf tips.

Haal warmte in huis

Warmte is gezellig. Leg wat plaids over stoelen en de bank, trek dikke sokken en een extra trui aan, leg hoogpolige kleedjes op de vloer die de optrekkende kou tegen houden. Je hebt helemaal geen complete make-over van je interieur nodig en je hoeft niet met verf of behang aan de slag. Losse elementen in je interieur zijn eenvoudig aan te brengen en op te ruimen als het buiten weer warmer wordt. Voordeel van extra kleding en kleedjes is dat je de kachel best een graadje lager kunt zetten. Dat scheelt ook nog eens op de energierekening.

Houd de duisternis buiten

Doe lekker op tijd de gordijnen dicht zodat je niet naar het kille donker van buiten hoeft te kijken. Verduisterende of decoratieve raam decoratie is daarvoor uitstekend geschikt. Duisternis buiten houden en licht naar een ruimte brengen geeft je humeur een echte boost.

Kleur

Kleur doet iets met mensen. Blauw is rustgevend, oranje is motiverend, van geel word je blij. Breng  opbeurende kleuren in je interieur zoals zachtrode plaids, gele gordijnen of lichtblauwe kussens. Ook dit zijn losse elementen die je eenvoudig kunt vervangen als de lente weer haar intrede doet.

Verf en behang

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen ‘vaste’ kleuren in je interieur aan te brengen. Door een muur te schilderen of te behangen bijvoorbeeld, of een meubelstuk over te schilderen in een kleur die je vrolijk maakt. Met vaste elementen houd je het hele jaar door kleur in een ruimte.

Goed licht

Een goed lichtplan is essentieel voor een prettige leefomgeving. Geen donkere hoekjes, maar ook geen te fel licht dat er in de avond voor zorgt dat je te wakker blijft en er geen melatonine wordt aangemaakt dat helpt bij het in slaap vallen. Een goed lichtplan zorgt voor prettig sfeerlicht en functioneel licht daar waar je het nodig hebt. De beste keuze is vaak dimbaar licht, dat je naar wens harder of zachter kunt zetten zodat je er zowel een boek bij leest als een film bij kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *