Als we aan de tuin denken, gaan onze gedachten vaak direct uit naar de achtertuin. De plek waar we de meeste tijd doorbrengen. De voortuin vergeten we hierbij nog wel eens. Eigenlijk best jammer, want de voortuin is het eerste dat je ziet bij een huis. Heb jij de achtertuin op orde, maar wil je nu eindelijk eens aan de slag met de voortuin? Lees dan verder en ontdek de handige tips.

De voortuin als visitekaartje

Als je bij mensen op bezoek gaat, kom je bijna altijd wel langs of door de voortuin. De look hiervan bepaalt wat jouw eerste indruk is van een huis. Zo kan de voortuin zeer onderhoudsvriendelijk zijn door het weglaten van groen of juist het tegenovergestelde: helemaal verwilderd met onkruid. De middenweg is eigenlijk hoe je zou willen dat je voortuin is: verzorgd, maar wel tuinwaardig. Zo hebben veel klanten van Kees Smit Tuinmeubelen een tuinbankje aangeschaft om ook daar het tuingevoel te creëren. Perfect voor een kopje koffie in de ochtendzon. Denk dus goed na waarvoor je jouw voortuin wilt gebruiken en hoe je je visitekaartje van je huis kunt verbeteren.

Aan de slag in het najaar of in het voorjaar

Het najaar is de meest ideale periode om je voortuin aan te pakken met nieuwe planten. De bodem is dan nog warm waardoor wortels nog actief kunnen zijn in de grond. Zo kunnen nieuwe planten zich goed voortplanten. Daarnaast regent het vaak in het najaar, waardoor je zelf weinig aan de slag moet met het bevochtigen van nieuwe planten. Geen tijd in het najaar? Dan leent zich het voorjaar hier ook prima voor. Het regent wel wat minder dan, dus je mag dan wat vaker water geven. De zomer en winter zijn geen goede periodes om je voortuin te vernieuwen met nieuwe planten of bestrating. In de winter is de grond te hard en in de zomer kunnen jonge planten de hoge temperatuur niet goed aan. Dus plan voor jezelf in of het na- of voorjaar het beste uitkomt.

Ideeën voor de inrichting

Na de concrete tips van hierboven hebben we natuurlijk ook nog veel ideeën voor de inrichting op een rijtje gezet. Allereerst is het slim om even naar de buurt te kijken. Veel twee-onder-een-kapwoningen hebben een voortuin die mooi in elkaar overloopt. Als je hiervoor open staat kun je samen met de buren nadenken over de nieuwe invulling. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om bij jezelf te blijven en iets passend te maken bij de inrichting van binnen of de achtertuin. Zo zie je steeds vaker dat de industriële stijl van interieurs nu ook hun weg banen naar buiten. Denk aan bloembakken van cortenstaal en donker grind.

Als je het niet ziet zitten om de tuin te onderhouden op je knieën, kun je voor hoge bloembakken kiezen. Hier kun je eenvoudig bij en maakt het tuinieren een stuk leuker. Denk ook na over verlichting. Het pad naar de voordeur moet namelijk wel goed zichtbaar zijn voor mensen die ’s avonds aan de bel willen komen. Grondspots naast het pad geven je voortuin een zeer nette uitstraling. Sowieso is het leuk om ook na te denken over het looppad. Ga je voor moderne tegels of voor grind? Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden. Zoek wat voorbeeldplaatjes van verschillende voortuinen op en maak er je eigen creatie van. Zo ben je nog trotser op het eindresultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *