Tuinieren kan ontzettend bevredigend zijn, maar niet iedereen heeft de tijd of de groene vingers voor uitgebreid tuinonderhoud. Gelukkig zijn er tal van prachtige planten die weinig verzorging nodig hebben en toch je tuin kunnen transformeren tot een groen paradijs. Dit geldt ook voor de verticale tuinen. In deze blog ontdek je welke onderhoudsarme planten geschikt zijn voor een onderhoudsvrije tuin en toch zorgen voor een weelderige en bloeiende buitenruimte.

Waarop letten als je een onderhoudsarme tuin wil?

Bij het aanleggen van een onderhoudsarme en toch goed onderhouden tuin zijn er verschillende belangrijke aspecten om in overweging te nemen. Allereerst is de keuze van planten cruciaal; kies voor inheemse soorten die goed gedijen in het lokale klimaat en weinig verzorging nodig hebben. Denk hierbij aan vaste planten en droogtebestendige soorten. Kies kortom voor onderhoudsarme planten. Daarnaast is een goede bodemvoorbereiding essentieel. Gebruik organische mulch om de groei van onkruid te beperken en vocht vast te houden. Overweeg ook het gebruik van automatische irrigatiesystemen om tijd te besparen en water efficiënter te gebruiken. Verder kunnen harde materialen zoals grind, stenen en tegels helpen om onderhoud te verminderen en toch een aantrekkelijke tuin te creëren.

Onderhoudsarme planten

Als je planten zoekt voor een tuin, waaraan je nauwelijks onderhoud hoeft te verrichten, dan hebben we een aantal praktische tips voor je. Koop geen planten bijvoorbeeld, die niet tegen de koude kunnen. Kies ook geen planten, waarvan je de bloemen vaak moet koppen. Wanneer je een liefhebber bent van potplanten of plantenbakken, dan moet je kiezen voor planten die tegen droogte kunnen. Doe je dit niet, dan moet je bij warm weer dagelijks water bijvullen, omdat deze planten anders te snel uitdrogen. Neem als laatste langzaam groeiende planten, want die hoef je minder snel te leiden en te snoeien.

onderhoudsarme planten

Wat zijn onderhoudsvrije planten voor in je tuin?

Welke planten kun je nu planten zonder al te veel onderhoud in de toekomst? Hieronder volgen een aantal mooie en onderhoudsarme opties:

Wat zijn groen blijvende bomen voor in je tuin?

Heb je een grote tuin en heb je graag een paar bomen erin tegen inkijk van buitenaf? Dit zijn de beste groen blijvende bomen:

Voordelen van veel onderhoudsarme tuin

Ten eerste bespaar je veel tijd met een onderhoudsarme tuin, aangezien je minder hoeft te wieden, snoeien en water te geven. Dit betekent meer tijd om te ontspannen en te genieten van je buitenruimte. Daarnaast trekken deze tuinen vaak nuttige insecten en vogels aan, wat bijdraagt aan een gezonde biodiversiteit. Tot slot, doordat je minder chemicaliën en kunstmest nodig hebt, creëer je een gezondere leefomgeving voor jezelf en je gezin.