Steeds meer toepassingen in huis zijn te automatiseren. Met name de opties om koppelingen te maken zijn interessant. Zo kun je Spotify koppelen aan je Nest luidspreker, of de Hue lampen inschakelen. Wat is er mogelijk met raamdecoratie? Heel veel, je moet dan wel weten welke type gordijn werkt binnen een smart home. Wat er mogelijk is en waar je op moet letten leggen we uit op deze pagina.

Kun je gordijnen automatiseren?

Hey Siri, doe de lampen aan! Hey Google, speel mijn workout lijst op Spotify! Huisautomatisering is nog niet zo ingeburgerd als een magnetron of een televisie maar we maken steeds meer gebruik van ‘de cloud’ om ons huis te bedienen. Of laten bedienen want slimme software neemt ons heel wat werk uit handen. Kijk maar eens op de website van Somfy BE voor de mogelijkheden, daar vind je bijvoorbeeld:

Het beste hiervan is dat de technologie niet beperkt is tot producten van dit merk. Zo kun je ook lampen van Hue, thermostaten van Honeywell of zonwering van Velux koppelen dankzij de samenwerking tussen huisautomatisering partners.

Welke raamdecoratie voor automatisering?

De meeste soorten raamdecoratie bewegen van boven naar beneden. Een rolgordijn heeft een cilinder die kan bewegen, een vouwgordijn werkt met touwtjes evenals jaloezieën. Een plisségordijn kan zelfs boven en beneden openen, een schuifgordijn glijdt horizontaal over een rails. Het goede nieuws is dat je ieder systeem kunt automatiseren, je moet dat wel voor het juiste product kiezen. Via de Somfy website vind je snel een geautoriseerde dealer die je kan helpen met de combinatie van gordijn en aansturing. Je kunt daar ook informatie vinden over alle mogelijkheden.

Er zijn meer merken die huisautomatisering aanbieden, ook zijn er verschillende protocollen. De meeste budget opties die je tegenkomt werken met een protocol dat ze onder licentie gebruiken, ze ontwikkelen dit niet zelf. Somfy heeft wel in eigen huis de RTS standaard ontwikkeld en heeft met de io-homecontrol samengewerkt met meerdere grote bedrijven. De nieuwe TaHoma Switch werkt nu ook met het Zigbee protocol, een wijdverspreide standaard voor draadloze communicatie. Maakt dit uit? Jazeker, bij een smart home zijn het de koppelingen die je maakt waarmee je de woning compleet naar wens kunt automatiseren. De grote merken zorgen er samen voor dat communicatie goed functioneert en veilig is.

In de wolken

Uiteraard zul je in de winkel vooral naar de materialen en kleuren kijken, de technologie moet verder gewoon in orde zijn. Veel ‘slimme’ toepassingen hebben internet nodig om te functioneren. Een Google Assistant kan geen weerbericht geven zonder een actieve internetverbinding. Als je geen zin hebt om alle facetten van je woning online te brengen dan is het ook mogelijk om voor een meer lokale oplossing te kiezen. In dat geval zijn er minder opties om koppelingen te maken, je hebt dan wel raamdecoratie die je op afstand kunt bedienen en lokaal kunt koppelen. Voor veel mensen is de koppeling met de cloud ideaal maar het is geen vereiste bij Somfy producten. Informeer bij het dichtstbijzijnde verkooppunt naar alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *