Als je je tuin wilt voorzien van een hek kun je ervoor kiezen om dit klusje te laten doen door een professional. Het is echter ook mogelijk om zelf een hekwerk te creëren. Dit is al helemaal het geval als je kiest voor een betongaas schutting. In dit artikel noemen we vier tips die het zelf maken van zo’n hek nog gemakkelijker maken!

Denk na over de soorten betongaas

Als je denkt dat er maar één type betongaas is, kom je bedrogen uit. Er zijn namelijk meerdere soorten. Zo kun je kiezen voor betonmatten met kleine of grote vakken. Daarnaast varieert de dikte van het gaas meestal ook. Geef je de voorkeur aan een grove betongaas schutting? Kies dan voor vakken van 8 tot 10 centimeter. Als je liever een fijne schutting hebt, mag een vak maximaal 5 centimeter groot zijn. Er zijn bovendien drie typen gaas: roestend, verzinkt en gegalvaniseerd. Kijk naar hun uitstraling om te bepalen welke optie je het mooiste vindt.

Bepaal de methode

Een betongaas schutting kan op meerdere manieren gemaakt worden. Bij optie één maak je eerst houten panelen, hier plaats je vervolgens het gaas in. Je slaat daarna de palen in de grond en plaatst hier een gaaspaneel tussen. De tweede methode bestaat juist uit het slaan van de palen in de grond. Je bevestigd daarna het gaas aan de palen met speciale klemmen. Deze optie is meestal goedkoper en simpeler, maar wel minder mooi.

Koop het hout

Voor het maken van een betongaas schutting heb je zo goed als altijd hout nodig. Zo heb je bijvoorbeeld houten latjes voor de panelen nodig, maar ook kun je houten palen gebruiken. Over het algemeen kies je hierbij voor vurenhout of geïmpregneerd grenen. Daarnaast is Douglas hout ook zeer geschikt, vooral omdat het geen behandeling vereist. Desondanks is het nog beter om te kiezen voor hardhout, al is dit helaas wel een stukje duurder.

Maak de panelen

Als je gaaspanelen wilt gebruiken voor je schutting dan kun je ze kopen. Je kunt ze echter ook zelf maken. Koop hiervoor eerst latten van minstens 20 millimeter dik. Frees een gleuf in de smalle kant van zo’n 7 tot 10 millimeter diep. Gebruik hiervoor de dikte van je gaas. Schuif dit vervolgens in de gleuf. Je kunt daarna de latten op maat maken, waarbij het belangrijk is dat ze mooi op elkaar aansluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *