Je huis is een plek waar je helemaal tot rust komt. Het is dus belangrijk dat je inrichting daarop afgestemd is. Daarbij laat je voor een groot deel je eigen smaak naar voren komen bij het uitkiezen van meubels en woonaccessoires. Maar als je nog niet helemaal weet welke woonstijl je aanspreekt, waar let je dan op? Met deze tips ontdek je hoe je je woning gezellig inricht, voorzien van alle gemakken.

Rustige kleuren als basis

Ook als je van felle kleuren houdt, is het beter om als basis rustige, of neutrale, kleuren te kiezen. Denk daarbij aan lichte kleuren als muisgrijs en zachtgeel of aan natuurlijke kleuren als olijfgroen of zand. Behalve dat de minimalistische kleuren al meteen een fijne sfeer aan de ruimte geven, kun je ze ook uitstekend combineren met andere, meer sprekende kleuren. Dat geeft je de ruimte om opvallende accenten aan je inrichting toe te voegen. Contrasterende kleuren als koraalrood, fuchsia of okergeel zijn daar een goed voorbeeld van.

Diverse vormen voor een speelse inrichting

Veel meubels zijn recht van vorm. Een vierkante tafel, een langwerpige kast en een rechte bank die strak tegen de muur staat, vind je in de meeste meubelwinkels. Dit soort meubels is een uitkomst als je niet zoveel ruimte in de woonkamer hebt. Maar heb je wel wat ruimte over, of ben je op zoek naar een speelse inrichting? Kijk dan eens naar meubelstukken die ronde vormen hebben. Een dressoir met afgeronde hoeken is de blikvanger van je meubels als je deze vrij in de kamer bij een korte muur zet. Of kies voor een ronde eettafel en een salontafel in dezelfde stijl. Er zijn ook loungebanken met ronde zittingen die de woonkamer meteen een gezellige aanblik geven.

Het gemak van moderne technieken in huis

Echt ontspannen is nog gemakkelijker als je niet alleen op een fijne bank zit, maar je ook lekker kunt blijven zitten. Als je toch met je inrichting bezig bent, dan pak je het meteen grondig aan. Kies bijvoorbeeld voor gordijnen die je op afstand kunt openen en sluiten. Datzelfde geldt voor de lampen die je ophangt of de airconditioning. Sluit deze aan op je smart home-systeem en je kunt deze zaken via je smartphone of tablet eenvoudig op afstand bedienen.

Het voordeel van dit soort systemen is dat je voor de bediening een app installeert, die je kunt voorprogrammeren, maar ook kunt aansturen als je niet thuis bent. Zo kom je ’s avonds thuis in een huis waar de temperatuur aangenaam is, de gordijnen dicht zijn en de lampen branden. Het is dan wel belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt. Zo weet je zeker dat je altijd contact kunt leggen met je smart home-systeem. En als je thuis bent en achter je computer zit, bijvoorbeeld om te spelen bij een casino zonder registratie, loop je niet het risico dat de verbinding hapert als een van je huisgenoten de stofzuigerrobot op afstand aanzet.

Stoffen gordijnen of andere raambekleding

Als het over sfeerbepaling in huis gaat, mag je de raambekleding ook niet over het hoofd zien. Een stoffen gordijn heeft een warme uitstraling, zeker als je voor een donkere kleur kiest of als het gordijn van een dikke stof is gemaakt. Een alternatief voor een stoffen gordijn biedt ook keuze in overvloed. Zo kun je plisségordijnen ophangen, waarbij je zelf bepaalt of ze het hele raam bedekken of slechts een gedeelte ervan. Dit is handig als je overdag inkijk wilt tegengaan. Of als je de lage zon niet in de kamer wilt hebben. Voor een minimalistische, natuurlijke stijl hang je houten jaloezieën op.