Er zijn allerlei manieren om energie te besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook leuk voor jouw portemonnee. Wil je graag geld besparen op jouw energierekening, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Hieronder vind je diverse tips en ideeën om zelf mee aan de slag te gaan. Van het investeren in zonnepanelen tot een simpele aanpassing aan de verlichting.

Achterhaal en vervang de energieslurpers

Schaf een energiemeter aan waarmee je het stroomverbruik van allerlei apparaten kunt meten. Het is de perfecte manier om te achterhalen wat de energieslurpers zijn in jouw woning. Het apparaat dat opvallend veel stroom verbruikt kun je vervolgens vervangen voor een zuinige variant. Let bij de aankoop altijd op het energielabel. Apparaten met een label van A++ of hoger zijn een slimme aankoop om te kunnen besparen op je energierekening.

Investeer in zonnepanelen

In het ideale geval verbruik je niet alleen minder energie, maar wek je ook zelf energie op door middel van een duurzame energiebron. Zonnepanelen op het dak zijn hier natuurlijk perfect voor. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wekken zonnepanelen ook al energie op bij daglicht. Hierdoor kun je maandelijks veel energie opwekken en flink besparen op de energiekosten. Wil je zelf zonnepanelen kopen? Laat je dan goed informeren door een specialist. Zij weten wat de beste ligging is voor de panelen, hoeveel je er nodig hebt en hoe de installatie eruitziet.

Laat de woning goed isoleren

Het is belangrijk om je woning goed te isoleren om te besparen op stookkosten in de winter. Er gaat veel warmte verloren via een slecht geïsoleerd dak of via de ramen. Onderzoek daarom op welke vlakken je de isolatie van jouw woning kunt verbeteren. Als je ramen en kozijnen (nog) niet wil vervangen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van isolerende raamdecoratie.

Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat voorkomt dat de verwarming onnodig op een hoge temperatuur blijft staan. Je kunt het automatisch laten in- en uitschakelen of de thermostaat bedienen via een app. Op deze manier ga je warmteverspilling tegen en bespaar je op de energiekosten.

Stap over op LED verlichting

Vervang iedere gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp in huis voor een zuinige LED lamp. Deze vorm van verlichting is super zuinig en heeft daarnaast een lange levensduur. Tegenwoordig is er LED verlichting verkrijgbaar in allerlei formaten, soorten en lichtkleuren. Er is dus altijd een geschikt alternatief te vinden voor de huidige lampen.