Soms ben je de inrichting van je woonkamer helemaal zat. Alles moet anders. Nieuwe meubels, nieuwe vloer, fris kleurtje op de muren, nieuwe raambekleding. Maar hoe pak je het een beetje strategisch aan? Met dit stappenplan loopt alles volgens plan en geniet je straks van een compleet nieuwe woonkamer.

Ga op zoek naar nieuwe meubels

Ga eerst op zoek naar nieuwe meubels. Niet dat je die binnen twee weken moet laten leveren, ze zijn voor de finishing touch. Maar soms zit er een lange levertijd op. Je moet dus op de zaken vooruitlopen. Ook als meubels wel sneller geleverd kunnen worden kun je vaak afspreken dat je ze laat bezorgen als de woonkamer klaar is.

Eerst slopen en schilderen

De eerste stap is het verwijderen van de oude vloer en het aanpakken van het schilderwerk. Zolang er nog niets nieuws in de woonkamer aanwezig is hoef je niet extra op te letten. Het witten van het plafond en het schilderen van muren, kozijnen en deuren is dus de eerste stap. Als dat klaar is kun je de vloer leggen of laten leggen.

Welke vloer gaat het worden?

Allereerst zoek je een nieuwe vloer uit. Wordt het hout, een gietvloer of misschien wel pvc vloertegels. Wil je vloerverwarming laten installeren dan is het leggen van een nieuwe vloer natuurlijk het uitgelezen moment.  Bedenk dat de vloer qua kleur moet passen bij de meubels, maar houd ook in je achterhoofd dat je vloer zeer waarschijnlijk langer mee zal gaan dan de bank of de eethoek. Ga dus voor een basic kleur die combineren eenvoudig maakt.

De finishing touch

Voordat je meubels gaat kopen of je bestelde meubels laat bezorgen, moet de finishing touch nog plaatsvinden. Je kunt plakplint gebruiken om de vloer mooi af te werken. Hier kun je ook kabels achter wegwerken, bijvoorbeeld van de speakers van je geluidsinstallatie. Let ook op isolatie. Kieren en naden kun je dichten met isolatiemateriaal. Hierdoor bespaar je flink op de energiekosten en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

De raambekleding

Denk ook even goed na over wat er voor de ramen moet komen. Er zijn honderden mogelijkheden qua materialen en kleuren. Bedenk of je last hebt van zonlicht in de woonkamer en of je de ramen dus goed wilt kunnen verduisteren als je tv wilt kijken of het beeldscherm van je laptop wilt kunnen lezen. Heb je inkijk vanaf de openbare weg dan kun je kiezen voor raambekleding die jou wel de mogelijkheid geeft om naar buiten te kijken maar die inkijk van buitenaf tegenhoudt. Je kunt kiezen uit horizontale of verticale raambekleding.

Accessoires voor de juiste sfeer

Als alles naar wens is dan ga je natuurlijk nog op zoek naar leuke accessoires om jouw woonkamer echt van jou te maken. Een mooie wandklok, een opvallend kunstwerk of een mooie foto op canvas of hout van die onvergetelijke vakantie. Verlichting is ook heel belangrijk. Die moet zorgen voor sfeer maar een lamp waar je bij kunt lezen is misschien ook wel prettig