Bent u op zoek naar handige tips om uw huis te verduurzamen? Overweeg dan eens het plaatsen van een sedumdak! Dit is een eenvoudige maatregel met grote impact, dankzij de vele voordelen die het dak met zich meebrengt. Het dak zorgt namelijk voor betere isolatie en energiebesparing van uw woning, maar ook voor een betere regenwaterafvoer. Zo kunt u eventuele overstromingen voorkomen én heeft u een lagere energierekening! Met behulp van subsidies worden sedumdaken steeds voordeliger. Ook zijn de daken al te plaatsen op een klein oppervlak, zoals het dak van een schuur of garage, waardoor ze voor de meeste woningen geschikt zijn. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van sedum en welke verschillende pakketten er verkrijgbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Het meest genoemde voordeel van een sedumdak is de wateropslag. De sedumplantjes kunnen namelijk veel regenwater opslaan, waardoor er minder water afstroomt naar het riool. Tijdens hele zware regenbuien kan dit overbelasting voorkomen! U kunt het dak ook combineren met een regenton of -schutting, om uw dak volledig af te koppelen van de riolering. Daarnaast is een sedumdak goed voor de biodiversiteit en trekt het belangrijke soorten aan, zoals bijen en vlinders. Ook filtert het dak fijnstof en CO2 uit de lucht, waardoor het de luchtkwaliteit iets verbetert. Het dak werkt brandvertragend en ziet er mooi en duurzaam uit, waardoor ook de waarde van uw woning omhoog gaat met een sedumdak. Gemiddeld stijgt de waarde van een pand met 4%-8%, wanneer er een sedumdak op ligt. 

Bespaar energie met sedum!

Een ander groot voordeel van sedumdaken is dat ze een isolerende werking hebben. Dat heeft een positief effect op het klimaat in je woning. Met name in de zomer kun je hier veel profijt van hebben. Doordat het water vasthoudt, werkt het namelijk ook verkoelend. Tijdens een hittegolf kan een dak waarop sedum ligt, de binnentemperatuur tot wel 4 graden verlagen! Ook bespaart een sedumdak ’s zomers tot 7% op de energierekening, door betere isolatie. Dit is besparing van energie die u anders nodig had gehad voor het laten draaien van een airco. ’s Winters bespaart het dak tot 3% op het gasverbruik, doordat er minder warmte ontsnapt via het dak. 

Heeft u al zonnepanelen op het dak? Die zijn ook goed te combineren met sedum. Doordat meer zonlicht wordt weerkaatst en minder wordt opgenomen door de dakbedekking, kan het rendement van de zonnepanelen wel met 15% worden verhoogd ten opzichte van een dak zonder sedum. Al met al is het plaatsen van een sedumdak dus een uitstekende manier om energie te besparen. 

Welke soorten sedumdak zijn er?

Er zijn verschillende soorten sedumpakketten verkrijgbaar, afhankelijk van wat aansluit op uw wensen. Wilt u het dak zelf aanleggen, of wilt u liever een kant-en-klaar pakket? Mag het dak wat zwaarder zijn of heeft u liever een lichtgewicht variant? Bij een Sedumdakspecialist als NatureGreen kunt u de volgende soorten vinden:

Al deze pakketten zijn gemakkelijk zelf te plaatsen. Dat scheelt in de aanlegkosten en zorgt ervoor dat u zelf kunt bepalen hoe en wanneer het dak wordt gelegd. De sedummatten en het kruiden sedumdak bestaan uit verschillende opbouwlagen: het beschermdoek, de drainagelaag, het substraat en de vegetatielaag. Deze zijn eenvoudig op elkaar te plaatsen en vormen samen het sedumdak. De lichtgewicht matten zijn geschikt voor daken met een lagere draagkracht, omdat ze minder water kunnen opslaan en dus ook minder wegen. Het kruidendak heeft naast sedums ook een mix van inheemse kruiden, waardoor het nog beter is voor de biodiversiteit en meer soorten aan zal trekken. Wilt u het liever makkelijk houden? Dan zijn de sedumcassettes een goede keus. Deze hoeft enkel nog op het dak te plaatsen, zonder verschillende opbouwlagen!

Sedum met subsidie!

Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf een sedumdak plaatsen? Bekijk dan ook eens of er in uw gemeente subsidiemogelijkheden zijn! Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen, stellen namelijk subsidie beschikbaar voor inwoners die een sedumdak plaatsen. Dit doen zij om maatregelen die bijdragen aan de duurzaamheid en klimaatbestendigheid te stimuleren. Soms kunt u wel tot 50% van de kosten terug krijgen! Het loont dus zeker om eerst na te gaan of er subsidie mogelijk is. Heeft u vragen over het sedum zelf? Neem dan eens contact op met een sedumdakspecialist. Zij hebben adviseurs beschikbaar die u graag verder helpen. Wilt u dus een duurzamere woning, kies dan voor sedum!