Na jarenlange gekte op de huizenmarkt in Nederland zien we een andere trend ontstaan: de vraag naar het kopen van een huis met behulp van cryptocurrency. In de afgelopen jaren zijn er veel ‘gewone’ mensen geweest die hebben geïnvesteerd in Bitcoin of een van de andere cryptomunten. Het is met name sinds de coronacrisis het geval dat dit ineens erg populair werd.
Het is dus niet heel gek dat men zich, nu er meer Nederlanders zijn met crypto in hun bezit, afvraagt of het ook mogelijk is om een huis te kopen met behulp van dergelijke digitale munten. Het idee an sich lijkt misschien futuristisch en zelfs ongrijpbaar, maar niets blijkt minder waar: uit het laatste crypto nieuws blijkt namelijk dat er al eens een woning is verkocht met Bitcoin als betaalmiddel. In dit artikel vertellen we er meer over.
Huis kopen is mogelijk maar komt wel met uitdagingen
Wat we in ieder geval vast moeten stellen, is dat de Bitcoin in Nederland nog geen officieel betaalmiddel is. Althans: het wordt niet gezien als een officieel betaalmiddel, want je kunt er tegenwoordig al wel op veel plekken mee betalen. Dat zou betekenen dat je er ook een huis mee zou kunnen kopen. De Rechtbank Amsterdam bevestigde 5 jaar geleden al dat er aan de Bitcoin een bepaalde waarde wordt toegewezen en dat de digitale munt overdraagbaar is. Maar: in de praktijk is het toch wel lastig om er een woning mee te kunnen betalen. Dat heeft vooral te maken met allerlei extra uitdagingen die erbij komen kijken.
Je moet bijvoorbeeld weten dat de Bitcoin, net als de andere digitale munten, heel volatiel is. Dat is een van de grootste minpunten van de munt; de waarde ervan verandert iedere seconde. Dit betekent dat de munt de ene dag zomaar duizenden euro’s minder waard kan zijn dan de andere dag. Voor zowel woningkopers als de verkopers van een huis biedt dat te veel onzekerheid. Koop je een woning voor een bepaald aantal Bitcoin, omdat dat aantal de waarde van het huis vertegenwoordigt, dan kan het zomaar zijn dat de verkopers de volgende dag met Bitcoins zitten die minder waard zijn. Dat is, in ieder geval voor nu, een te grote uitdaging voor de huizenmarkt.
Digitaal geld omwisselen naar fysiek geld is slim idee
Mocht je dus jaren geleden hebben geïnvesteerd in Bitcoin en daar nu de vruchten van plukken, dan is het nog steeds niet het ideale betaalmiddel om een huis mee te kopen. Dit betekent gelukkig niet dat er helemaal geen opties zijn. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is het bedrag in crypto omwisselen in fysiek geld op het moment dat het een hoge waarde heeft. Doe dat wel op het juiste moment, aangezien je investering zomaar binnen no time een lagere waarde kan hebben. Dat gebeurde al eens in Nederland toen iemand een luxe penthouse wilde kopen met cryptocurrency.
De deal was bijna rond, waardoor het het eerste huis in ons land zou zijn dat verkocht zou worden met behulp van cryptocurrency. De koop ging uiteindelijk toch niet door, omdat de waarde op het daadwerkelijke moment van de koop ineens flink was gedaald. In eerste instantie zou de koper 21 Bitcoins neerleggen voor het huis, maar toen het koopcontract echt getekend werd, zouden dat er al 35 moeten worden. Op basis daarvan besloot de koper toch af te haken, omdat hij binnen korte tijd veel meer Bitcoins moest betalen. Daarom is het aan te raden om het geld om te wisselen in fysiek geld op het moment dat je weet dat je een huis wil kopen. Zo betaal je alsnog vanuit je inleg in crypto, maar niet direct met Bitcoins of een andere altcoin.
Houd ook nog rekening met extra kosten in euro’s
Beschik je over voldoende cryptomunten en vind je die spanning wel wat? Dan is het dus wel mogelijk om een huis met crypto aan te schaffen. Wel moet je weten dat er nog steeds euro’s nodig zijn om de koop rond te maken. Bij het kopen van een huis in Nederland moet je namelijk ook overdrachtsbelasting en btw afdragen. Deze kosten moet je aan de Belastingdienst voldoen; zij accepteren (nog) geen cryptomunten als wettig betaalmiddel. Je moet dus nog ‘gewoon’ geld bijleggen om aan de koop te voldoen.
Ook andere kosten, zoals de notariskosten en makelaarskosten, moeten tot nu toe worden betaald in euro’s. Kort samengevat is het dus wel mogelijk om een woning te kopen of te verkopen met behulp van crypto, maar is het in de praktijk nog best een lastig verhaal. Wie weet dat dit in de toekomst gaat veranderen, aangezien het investeren in dit digitale geld ook in de afgelopen jaren enorm is toegenomen in populariteit. We gaan zien wat de toekomst gaat brengen!