Raak je uitgekeken op het huidige interieur in huis? Het vervangen van enkele grote meubels geeft ruimtes een frisse uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een nieuwe hoekbank in de woonkamer, een nieuw bed in de slaapkamer of een fraaie buffetkast in de eetkamer. Dit artikel zet de belangrijkste trends op het gebied van interieur op een rijtje. Welke kleuren worden de afgelopen jaren veel gebruikt? Wat zijn de populairste materialen? Enzovoorts.

Tip: het kiezen van nieuwe meubels voor je interieur begint vaak op de website van een woonwinkel. Het biedt inspiratie voor je eigen inrichting en geeft je een beeld van de kleuren en materialen die goed met elkaar te combineren zijn. Populair is tegenwoordig de combinatie van natuurlijke kleuren, zoals azuurblauw en olijfgroen, met houten elementen.

Kies voor organische, ronde vormen in je woning

Niet alleen natuurlijke kleuren en materialen zijn anno 2024 in trek. Binnen interieurs wordt veelvuldig gekozen voor organische, vaak ronde vormen. Het voordeel van deze curved lines is onder meer dat ze een zachte, sfeervolle uitstraling aan ruimtes geven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een rechthoekige vorm, welke veel harder is. Er zijn verschillende manieren om deze organische vormen in je interieur te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor eetkamerstoelen met een rond zitvlak, een organisch gevormde spiegel aan de wand in de woonkamer of hal, enzovoorts. Ook met accessoires kun je organische vormen terug laten komen in je inrichting. Denk aan een aantal bloempotten, een rond vloerkleed en een rond armatuur voor de vloer- en hanglamp.

Creëer een moderne versie van het seventies interieur

Een andere interieurtrend van dit moment: de modern seventies. Laat het vintage interieur uit de jaren 70 in een vernieuwde vorm terugkomen in je huidige woning. Het gebruik van kleuren als olijfgroen en azuurblauw zijn er voorbeelden van. Ook oranje, terra en bijvoorbeeld zandtinten zijn geliefd in een modern jaren 70 interieur. Of wat te denken van een laag cocktailstoeltje? Het past perfect bij deze interieurtrend! Gebruik zo’n stoeltje niet alleen in je woonkamer. Ook in slaapkamers komt een cocktailstoeltje goed tot zijn recht. Je creëert hiermee een plek om je even terug te kunnen trekken na een drukke dag op het werk. Waar een leren bekleding vaak als hard en kil wordt ervaren, is een stoffen bekleding dat niet.

Laat duurzaamheid terugkomen in je inrichting

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds bepalender thema geworden in de samenleving. We doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Neem het mee bij het samenstellen van het nieuwe interieur in huis. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor een tweedehands meubel, of zoek naar mogelijkheden om bestaande meubels te hergebruiken. Zeker houten meubels zijn vaak relatief makkelijk op te knappen. Schuur ze lichtjes, om ze vervolgens opnieuw te lakken.

Durf daarnaast te investeren in kwaliteit. Kwalitatief goede meubels, zoals een hoekbank of bijvoorbeeld bed, gaan langer mee. Het vergt weliswaar een grotere investering vooraf, maar over een langere periode ben je hiermee voordeliger uit.

Maak van je wanden een kleine galerie

Tot slot is het interessant om naar mogelijkheden te zoeken, waarmee je een vleugje kunst toe kunt voegen aan je interieur. Maak van de wanden in huis een kleine galerie! Dit doe je bijvoorbeeld door verschillende formaten fotolijstjes met elkaar te combineren. Vul ze met kunstzinnige afbeeldingen. Het creëren van een galerie aan de wand voegt kleur toe aan je interieur en maakt deze ietwat speels. Op het internet vind je talloze voorbeelden van de toepassing van deze interieurtrend. Investeren in dure kunstwerken is niet nodig om tot een galerie te komen.