Niet iedereen met een tuin heeft groene vingers, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn genoeg manieren om de achtertuin onderhoudsvriendelijk te maken. Het is niet nodig om de hele tuin vol te leggen met sobere tegels. Dat is overigens ook niet goed voor de afwatering. Tuinen met weinig groen kunnen regenwater lastig afvoeren en zo wateroverlast veroorzaken. Maak daarom liever gebruik van de onderstaande tips om de tuin groen én onderhoudsvriendelijk in te richten.

1. Gebruik vaste planten

Zet sterke planten in de tuin die winterhard zijn. Deze planten gaan lang mee en hebben vaak weinig onderhoud nodig. Let wel op dat je een plantensoort kiest die niet veel woekert. We raden daarnaast aan om zo min mogelijk grond onbedekt te laten. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is toch beter voor een onderhoudsvriendelijk resultaat. Kale grond vraagt namelijk om onkruid en overwoekering. Bedek de aarde tussen de vaste planten daarom met bodembedekkers. Dit zijn laagblijvende planten die onkruid tegenhouden.

2. Zet kunstplanten in potten

Planten in potten zijn ook heel onderhoudsvriendelijk. Als je er écht zo min mogelijk tijd aan wil besteden, kun je kiezen voor kunstplanten. Een grote nep palm staat bijvoorbeeld prachtig onder de overkapping. Dit is normaal gesproken een plek waar planten door gebrek aan zonlicht niet lang overleven. Bij een kunstplant hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid licht of water. Ideaal toch?

3. Stap over op kunstgras

Echt gras heeft veel onderhoud nodig. Denk niet alleen aan het maaien, maar ook het bemesten, bewateren en het verwijderen van onkruid. Gelukkig is er tegenwoordig heel mooi kunstgras verkrijgbaar. Een kunstgazon van hoogwaardige kwaliteit is net zo sfeervol als echt gras, maar heeft vrijwel geen aandacht nodig.

4. Creëer een terras met keramische tegels

Onthoud dat een tuin vol met tegels niet per definitie onderhoudsvrij is. Veel soorten tegels zijn namelijk gevoelig voor mos, algen of aanslag. Bovendien kan er veel onkruid tussen de voegen groeien. Let bij het uitzoeken van nieuwe terrastegels daarom goed op de eigenschappen. Keramische tuintegels nemen weinig vocht op, waardoor ze ook minder gevoelig zijn voor aanslag. Onkruid kun je voorkomen met de juiste ondergrond en extra grote tegels voor zo min mogelijk voegen.

5. Koop onderhoudsvriendelijke tuinmeubelen

Kies tuinmeubelen die gemakkelijk schoon te maken is. Dat zal je een hoop tijd en frustratie besparen. Een loungeset van wicker of aluminium is bijvoorbeeld veel onderhoudsvriendelijker dan een tuinset van echt hout. Schaf eventueel nog een beschermhoes aan om de tuinmeubelen in de winter af te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *