Gordijn open, gordijn dicht. Hoe vaak doe je dit eigenlijk? Iedere ochtend en avond, voor alle kamers in huis. Het lijkt alsof je in de poppenkast van Jan Klaassen bent beland zo vaak moet je gordijnen op en neer schuiven. Dat moet toch beter kunnen? Jazeker, je kunt de raamdecoratie automatiseren. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en de mogelijkheden zijn eindeloos. Op deze pagina geven we een kort overzicht van de werking en mogelijkheden.

Hoe automatiseer je de raamdecoratie?

Een gordijn kan horizontaal of verticaal openen en sluiten. Een plisségordijn kun je zelfs boven en onder openen en sluiten. Soms moet je met de hand aan een gordijn trekken, of je moet met koordjes en staafjes aan het werk gaan. Het is beslist geen hersenchirurgie maar het kan eigenlijk veel eenvoudiger door een elektrisch systeem te installeren. In plaats van trekken en rollen is er een kleine motor die het werk voor je uitvoert. Deze motor wordt direct gekoppeld aan de raamdecoratie en kan werken met een stroomaansluiting of op een oplaadbare accu. Dankzij een ontvanger op het kastje kun je via een afstandsbediening of een app communiceren met de gordijnen. Dat is in het kort hoe je raamdecoratie automatiseert maar werkt dit eigenlijk met jouw huidige gordijnen?

Werkt met alle soorten gordijnen

Als je toe bent aan nieuwe raamdecoratie dan kun je direct alles op elkaar afstemmen. Ook als je goede gordijnen hebt hangen kun je aan de slag want het Somfy systeem werkt met vrijwel alle soorten gordijnen. Het kan wel zijn dat je voor een specifiek type raamdecoratie een bepaald type aansturing nodig hebt. Bekijk Somfy.nl voor alle smart home mogelijkheden. Dit gaat veel verder dan de raamdecoratie zoals je zult ontdekken. Zo kun je ook een alarmsysteem koppelen. Je kunt dan bij activatie van het alarm de gordijnen automatisch laten openen of laat de verlichting inschakelen zodra de gordijnen sluiten in de avond. Dit hoef je niet eens zelf te doen als je een timer instelt of een lichtsensor koppelt.

Rolgordijnen openen van boven naar beneden, schuifgordijnen van links naar rechts. Je kunt zelfs de lamellen van jaloezieën draaien met een afstandsbediening. Duo rolgordijnen lijken gemaakt te zijn voor automatisering. Dit zijn twee rolgordijnen die over elkaar heen hangen. Ieder gordijn is opgedeeld in stroken die meer of minder transparant zijn. Door deze lagen over elkaar heen te schuiven kun je de lichtinval nauwkeurig instellen. Dit kan met koordjes maar met een elektrisch systeem wordt het veel eenvoudiger om precies de juiste instelling te vinden.

Koppel raamdecoratie in huis

Huisautomatisering betekent vooral koppelingen maken. Zo kun de het gordijn aan de voorzijde van de woonkamer koppelen aan het gordijn aan de achterzijde. Je kunt raamdecoratie aan de zuidzijde van de woning in serie schakelen of aan de noordzijde, waar op dat moment de zon schijnt. De gordijnen op alle slaapkamers in huis kun je tegelijkertijd laten openen of sluiten. Dat is allemaal mogelijk met een centrale ‘hub’ zoals de TaHoma. Koppelingen maken gaat nog verder door bijvoorbeeld een Sonos luidspreker of Nest speaker via de app binnen het systeem te integreren. Of Hue verlichting, een Honeywell thermostaat en nog veel meer. Zo kun je de volledige woning automatiseren. Kijk op de website van Somfy welke producten en merken met elkaar werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *