Wanneer je je woning wilt verkopen dan is de gebruikelijke procedure dat je contact opneemt met een makelaar. Die komt langs, taxeert de woning en stelt een prijs voor. Vervolgens worden er foto’s gemaakt en komt je huis op Funda of op de website van de makelaar. En er komt een bord in de tuin om iedere passant te laten weten dat de woning te koop is. Natuurlijk is dit een effectieve manier om je woning aan te bieden aan mogelijk geïnteresseerden. Maar niet iedereen zit te wachten op mensen die een bezichtiging aanvragen zonder serieuze koopplannen te hebben. Of die ongegeneerd naar binnen staan te staren omdat dat Te Koop bord in de voortuin staat.

De stille verkoop

Je kunt een makelaar in Deventer in de arm nemen die jouw huis in de stille verkoop aanbiedt. Er wordt zo min mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat de woning te koop staat. Deze wijze van verkoop wordt meestal gebruikt voor woningen in het hogere segment. De bewoners zijn vaak mensen die vermogend zijn of een maatschappelijke functie bekleden. Om hun privacy te beschermen kiezen ze voor stille verkoop. In dat geval benadert het makelaarskantoor mogelijke gegadigden. Dit zijn aspirant kopers die zich hebben gemeld met hun woonwensen. Er heeft in veel gevallen ook een screening plaatsgevonden naar hun draagkracht. Op die manier wordt voorkomen dat er zich ongewenste kandidaten melden die bij lange na niet in staat zijn om de woning te kopen.

Kies je makelaar met zorg

Wanneer je speciale wensen hebt ten aanzien van de verkoop van je woning is het belangrijk om met zorg een makelaarskantoor te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met Thoma Post. Zij zijn gespecialiseerd om de verkoop van woningen in het hogere segment. Daardoor is dit kantoor ook op de hoogte van de discretie waarmee de verkoop van deze woningen doorgaans plaatsvinden. Zo wordt bij het maken van foto’s voorkomen dat privé zaken zoals foto’s en dergelijke worden getoond.

Kies het juiste moment om te verkopen

De huizenmarkt is voortdurend in beweging. In de afgelopen jaren stegen de prijzen fors als gevolg van de schaarste op de woningmarkt. In 2022 zette een daling in. Die zou volgens deskundigen ook in 2023 nog voortduren. Maar die voorspelling lijkt niet uit te komen want de prijzen van veel huizen stijgen weer, zij het minder hard. De inflatie en stijgende rente zijn nog wel steeds spelbreker. Kopers kunnen hierdoor minder geld lenen. Dit heeft vooral effect op de verkoop van nieuwbouwwoningen. Als je de keuze hebt om je huis wel of niet nu al te koop te zetten dan is het aan te raden om met de makelaar te overleggen. Hij kent de markt in jouw regio of voor de categorie waar de woning zich in bevindt. Hij kan dus een goede voorspelling doen over een succesvolle verkoop. Misschien is het verstandiger om nog een half jaar te wachten omdat de markt dan wellicht gunstiger is.