Er zijn steeds meer manieren om je woning te voorzien van verwarming. In dit artikel gaan we een aantal opties toelichten hoe je je huis kunt verwarmen. De laatste jaren is er veel discussie geweest over alle soorten van verwarmen met behulp van gas. Vanaf 2026 is het verplicht, als je cv-ketel aan vervanging toe is, om deze te vervangen door een milieuvriendelijke optie die vrij is van gas. Gelukkig is dit voorlopig nog niet aan de orde, want nog lang niet alle woningen zijn geschikt voor verwarming zonder gas. In dit artikel kun je een aantal verschillende verwarmingsmogelijkheden lezen.

De cv ketel

Een van de meest gebruikte verwarmingsmogelijkheden is de cv-ketel. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten cv-ketels verkrijgbaar. Een kleine greep uit de bestaande ketels: een combiketel, soloketel, de open cv-ketel en een gesloten cv-ketel. Wil je weten wat de beste cv ketel  voor jouw huidige woonsituatie is? Bedenk dan goed wat jij belangrijk vindt, want iedere ketel heeft zo zijn eigen eigenschappen en plus- en minpunten. Weeg deze goed tegen elkaar af en probeer zo tot een goede keuze te komen. Het voordeel van een cv-ketel is dat deze in de meeste woningen heel gemakkelijk te installeren is, omdat deze er voorheen ook al vaak heeft gezeten. Hierdoor hoeft er vaak geen of weinig aanpassingen gedaan te worden.

Van het aardgas af, over naar een warmtepomp

Wil je een huis gaan bouwen, of wil je overstappen naar een duurzamere manier van verwarmen? Dan kun je erover nadenken om over te stappen naar een warmtepomp. De meeste woningen in Nederland zijn nog niet goed geschikt voor een warmtepomp. Dit betekent dat je eerst moet beginnen met isoleren, warmte hergebruiken en het verwarmingssysteem geschikt maken voor modernere opties. Ga je nu een huis bouwen of laat je er eentje bouwen, dan is een warmtepomp de perfecte manier om duurzaam te kunnen verwarmen. Er zijn twee soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Een elektrische warmtepomp draait volledig op elektriciteit en een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd naast een cv-ketel.

Pelletkachel verwarming

De laatste jaren heeft een pelletkachel echt zijn opmars gemaakt, vooral op het moment dat de gasprijzen enorm stegen. Heel veel mensen zijn overgestapt op een pelletkachel. Een pelletkachel werkt zonder gas, maar zoals de naam al zegt, verbrandt deze pellets. Met een pelletkachel kun je heel makkelijk per ruimte verwarmen waar je een pelletkachel plaatst. Dit is een hele fijne manier, vooral als je veel tijd doorbrengt in de woonkamer. Je hoeft op deze manier niet de cv voor de gehele woning aan te zetten. Een pelletkachel brengt ook een beetje het nostalgische gevoel naar boven van het verwarmen met een ouderwetse houtkachel, iets wat veel mensen vaak erg leuk en gezellig vinden.