Af en toe is het heerlijk om van leefomgeving te veranderen. Zo kan een nieuwe keuken kopen helpen wanneer je even helemaal klaar bent met je huidige keuken en/of eetkamer. Is het al een tijd geleden dat je je keuken liet plaatsen en heb je geen idee wat er momenteel zoal trendy is?

Geen zorgen: de keukentrends voor 2023/2024 zijn ontzettend divers en hebben voor iedere smaak wel iets te bieden. Zo zien we momenteel veel organische vormen en maken we nu en in 2024 veel gebruik van natuurlijke materialen in de keuken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Keuken met een marmer look keukenblad en ander natuursteen

Een van de keukentrends waar we de aankomende tijd echt niet omheen kunnen, is die van natuursteen. Natuursteen is een prachtig materiaal dat we op diverse manieren in kunnen zetten in de keuken. Zo is het de ideale basis voor op de vloer, maar komt het nóg beter tot zijn recht als aanrechtblad. Wat dacht je bijvoorbeeld van een marmer look aanrechtblad dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren?

Marmer is een tijdloos materiaal dat je op diverse manieren kunt combineren in een moderne, landelijke of industriële keuken. Zwart marmer is een goed voorbeeld van een aanrechtblad waar je echt jaren van kunt genieten. Het past ook nog eens goed bij een andere trend die we de laatste jaren veel zien: de trend van de zwarte stalen deuren met glas! Ook in de keuken is dat een te gekke toevoeging. Natuurlijk zijn andere tinten ook mogelijk. Kijk goed naar de rest van de stijl van je keuken om zo een goede keuze te maken.

Organische vormen in een moderne en sfeervolle keuken

Kijken we naar de vormen die momenteel trendy zijn in huis, dan zien we veel ronde en organische vormen. Ook voor de keuken zijn dergelijke ronde vormen een absolute must! Het leuke hiervan is dat je organische vormen op diverse manieren toe kunt voegen aan je keuken. Hoe tof is het bijvoorbeeld om te gaan voor een keukeneiland dat rond afloopt. Of voor een aanrecht met ronde hoeken in plaats van puntige. Dat zorgt voor een totaal ander gezicht.

Uiteraard zien we dergelijke vormen ook terug in andere details in de keuken, zoals ronde wanddecoratie, ronde eettafels en natuurlijk ronde vloerkleden. Wanneer we het over organische vormen hebben, hebben we het óók over items die een bepaalde zachtheid uitstralen omdat ze strakke hoeken en lijnen missen. Kranen, handgrepen en koelkasten zijn niet langer recht en strak, maar organisch én met een zachte uitstraling.

Duurzame toepassingen in de keuken van nu

Anno 2023/2024 kun je eigenlijk geen keuken meer hebben zonder duurzame snufjes. Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer mensen in Nederland belangrijk vinden. Geef ze eens ongelijk, want door duurzamer te leven, dragen we allemaal een steentje bij aan een betere wereld. Ook in de keuken kun je daar iets in betekenen. Denk hierbij niet alleen aan het toepassen van natuurlijke materialen, maar ook aan duurzame apparatuur.

Je oude koelkast of vaatwasser is na enkele jaren echt aan vervanging toe om zo te voldoen aan een duurzaam energielabel. Dat geldt ook voor wasmachines, vriezers en drogers. Nieuwe apparaten verbruiken veel minder energie dan oude energieslurpers. Daarnaast vind je nog veel meer andere duurzame snufjes, zoals een waterbesparende kraan, een duurzaam design waar je jaren van kunt genieten en een elektrische kookplaat om zo groener te koken, voor de keuken.

Warme sfeer in je keuken met houten accenten en materialen

Tot slot nog een woontrend waar je in iedere keuken wat mee kunt: het gebruik van hout en/of houten accenten. Dit materiaal is helemaal terug van weggeweest. In de jaren 70 van de vorige eeuw zagen we het massaal in de keuken en vanaf 2023/2024 wordt het materiaal weer helemaal hip. Het fijne van dit materiaal is dat je er zowel in landelijke keukens als in stoere industriële keukens en moderne keukens iets mee kunt. Dat kan maar met weinig ander materiaal.

Wat bijvoorbeeld een echte musthave is, zijn geribbelde houten fronten die je op muren of keukenkastjes kunt monteren. Hiermee ziet je keuken er binnen no time een stuk moderner uit. Opvallend hierbij is de kleur van het hout: we gaan steeds vaker voor donkere tinten hout. Donker hout heeft een hele stijlvolle en zelfs chique uitstraling waarmee je een gezellige sfeer maakt. Dat is ideaal voor de plek waar je misschien wel het meest te vinden bent in je huis.