Een grote schoonmaak kan ervoor zorgen dat je rust krijgt in je huis. Het is vaak een hele klus en het kost wat meer tijd dan een normale schoonmaak, maar uiteindelijk ben je jezelf dankbaar hiervoor. Houd jij geregeld een grote schoonmaak in je huis? Het is aan te raden om in het voorjaar en in het najaar een grote schoonmaak in te plannen, zodat je weer een halfjaar vooruit kunt! In deze blog lees je tips voor de grote schoonmaak in huis.

1.      Begin met een plan van aanpak

Zomaar beginnen met schoonmaken en opruimen is niet aan te raden, want zo verlies je namelijk het overzicht. Begin daarom met het maken van een plan van aanpak. Dit hoeft niet uitgebreid te worden, maar maak voor jezelf duidelijk wat je wilt aanpakken in huis en hoe je het gaat doen. Als je een taak hebt afgerond kun je dit makkelijk doorkruizen zodat je een overzicht hebt wat er nog moet gaan gebeuren.

2.      Start met lades en kasten

Voor je begint met schoonmaken is het belangrijk om eerst te beginnen met opruimen. Voornamelijk in lades en kasten, waar je waarschijnlijk te veel spullen in hebt gepropt en het overzicht niet meer hebt. Bij het opruimen is het belangrijk dat je eerst al je spullen eruit haalt, vervolgens uitzoekt welke spullen je nog wel gebruikt en welke je niet meer nodig hebt en daarna ga je de spullen weer netjes terug zetten op de plek. Vaak kom je hier spullen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Hieruit kun je de conclusie trekken dat je ze waarschijnlijk ook niet meer nodig zult hebben. Gooi spullen weg die je niet meer gebruikt, dit zorgt voor orde en rust.

Vrouw is de keuken aan het schoonmaken

3.      Reinig je keuken

Een keuken houd je makkelijk schoon, zoals het schoonmaken van het aanrecht en de vloer wordt netjes bijgehouden. Maar tijdens een grote schoonmaak ga je uitgebreid schoonmaken in je keuken. Begin met het opruimen van je voorraadkast. Wat is er over datum en wat kun je nog gebruiken? Ruim het daarna geordend op, zodat je in een overzicht kunt zien wat je nog hebt staan en wat niet. Vervolgens kun je de apparaten nalopen zoals oven, magnetron, waterkoker, koffiezetapparaat en fornuis. Maak alles grondig schoon. Vergeet hier niet om de lades en kastjes te controleren of ze schoon en opgeruimd zijn!

4.      Orden de garderobe

Het is aan te raden om in het voorjaar en in het najaar je garderobe te ordenen. In het voorjaar wil je er zomerkleding in hebben hangen en in het najaar ga je weer de winterkleding erin hangen. Kijk ook welke kleren je nauwelijks gedragen hebt en of je ze nog wel ooit gaat dragen. Is dit niet het geval? Dan kun je de kleren beter wegdoen en aan iemand geven die jouw kleding kan gebruiken.

5.      Vergeet de buitenkant niet!

Uiteraard is binnenshuis belangrijk dat het mooi schoon en opgeruimd is, maar vergeet niet de buitenkant van je huis! Heb je een voortuin? Dan kun je dit ook meenemen tijdens de grote schoonmaak. Haal het onkruid uit de tuin en beplant de voortuin met nieuwe planten. Houd je ramen netjes en maak ze regelmatig schoon. Is ramen wassen een taak dat je niet graag doet? Je kunt ook een glazenwasser in Eindhoven bellen of zij langs willen komen. Zo is de buitenkant van je huis ook weer netjes en heb jij je gehele huis schoongemaakt en op orde!

Bron: Schoonmaakbedrijf van Iersel