Veel mensen hebben de gewoonte om voordat ze op vakantie gaan hun huis nog eens goed schoon te maken. Ben jij zo’n persoon? Lees dan nu onze blogpost over hoe je jouw woning efficiënt en effectief reinigt voordat je op reis gaat. We vroegen advies van webshop Huchem, gespecialiseerd in schoonmaakmiddelen. De experts van Huchem gaven de volgende adviezen.

Waarom doen mensen dit?

Allereerst leggen we uit waarom veel mensen de behoefte hebben om hun huis aan kant te maken voordat ze weggaan. Ten eerste vinden ze het fijn om in een opgeruimd huis thuis te komen na vakantie. Ook biedt het ze rust in het hoofd als ze hun huis netjes achterlaten. Daarnaast is het schoonmaken zelf voor veel mensen een activiteit die voldoening geeft. Herken jij jezelf hier niet in? Geen probleem, dan kunnen de volgende tips nog steeds waardevol zijn als je jouw huis wilt gaan schoonmaken.

1. Opruimen

Voordat je begint met reinigen, adviseren we eerst je huis goed op te ruimen. Je kunt hierna veel sneller en effectiever schoonmaken. Dit is ook een goed moment om te bekijken welke spullen je niet meer nodig hebt. Deze spullen kun je beter weggooien of een tweede leven geven via bijvoorbeeld een kringloopwinkel. De overheid is zojuist een campagne gestart hoe je jouw spullen een tweede leven geeft.

2. Voorbereiden en plannen

Voor een efficiënte schoonmaak is een gedegen voorbereiding en planning belangrijk. Maak een plan welke ruimtes in welke volgorde je schoon wilt maken. Werk kamer na kamer af, zodat het voor jezelf behapbaar blijft. Zet al je schoonmaakspullen bij elkaar zodat je altijd je schoonmaakmiddelen binnen handbereik hebt.

3. Van boven naar onder werken

We raden aan om in een kamer van boven naar onder te werken. Dus eerst de hoge delen afstoffen en op het einde pas stofzuigen. Dit voorkomt dat je vloer direct weer stoffig wordt nadat je hebt gestofzuigd.

4. Microvezeldoekjes gebruiken

Microvezeldoekjes houden stof en vuil vast als je aan het reinigen bent. Dit komt door de ultradunne vezels die 100 keer dunner zijn dan mensenhaar. Hierdoor werken ze veel beter dan standaard schoonmaakdoekjes. Naast microvezeldoekjes zijn er ook praktische microvezeldweilen.

5. Laat schoonmaakmiddelen voor jou werken

Het lukt niet altijd om hardnekkig vuil direct te verwijderen. Voor plekken waar hardnekkig vuil zit, denk aan de oven, adviseren we om deze met reinigingsmiddel te bewerken en dit vervolgens een tijdje in te laten werken. Je zult zien dat het vuil er hierna veel gemakkelijker afgaat. Als je de keuken schoon wilt maken, dan zou je dus eerst schoonmaakmiddel in je oven en op je fornuis kunnen. Vervolgens ga je de rest van de keuken schoonmaken. Als je hiermee klaar bent, maak je de oven en het fornuis schoon.

Nadat je huis weer tip top in orde is, kun je met een gerust hart op reis. Fijne vakantie gewenst!