De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor alternatieve bouwmaterialen om hun huis beter te isoleren. Een van die materialen is het sandwichpaneel. Dit wordt niet alleen voor industriële gebouwen gebruikt, maar is ook steeds populairder bij woningen. Dit heeft alles te maken met de vraag naar:

Maar voordat we het daarover hebben, is het goed om eerst te kijken naar een ander populair bouwmateriaal: golfplaten. In dit blog zetten we beide opties alvast voor je op een rijtje.

Golfplaten: goedkoop en makkelijk, maar niet ideaal

Golfplaten worden al jaren gebruikt voor daken en soms zelfs muren. Ze zijn goedkoop, makkelijk te plaatsen en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Vooral in schuren, loodsen en sommige oudere woningen zie je ze nog steeds veel. Het probleem waar je wel rekening mee moet houden? Dat is alleen dat golfplaten op zichzelf nauwelijks isoleren voor een woning. In de zomer kan het eronder snikheet worden, terwijl het in de winter ijskoud is. Dit betekent dat er vaak extra isolatiemateriaal nodig is. En dat brengt weer extra kosten en moeite met zich mee. Bovendien kunnen sommige oudere golfplaten gemaakt zijn van asbest, wat tegenwoordig natuurlijk niet meer gebruikt mag worden.

Sandwichpanelen: isolatie en stevigheid in één

Sandwichpanelen zijn daarentegen een stuk moderner en veelzijdiger. Ze bestaan uit een kern van isolatiemateriaal, zoals PUR of PIR. Ook hebben ze aan beide kanten een stevige buitenlaag van staal of aluminium. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen goed isoleren. Het zorgt er ook voor dat ze enorm sterk zijn. Hierdoor worden ze steeds vaker gebruikt voor zowel daken als muren van huizen. Een groot voordeel ? Dat is dat ze snel en eenvoudig te monteren zijn. Dit kan de bouwtijd flink verkorten. Daarnaast hebben ze een strakke en moderne uitstraling.

Waarom steeds meer huizen voor sandwichpanelen kiezen

We hebben te maken met de stijgende energieprijzen en strengere isolatienormen. Daarom zoeken huiseigenaren naar manieren om hun woning efficiënter te maken. Sandwichpanelen bieden hier een slimme oplossing voor. Ze verminderen warmteverlies in de winter en houden de hitte buiten in de zomer. Op deze manier hoef je minder te verwarmen en koelen. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en kunnen ze goed tegen vocht. Dat maakt ze ook aantrekkelijk voor woningen in natte of winderige gebieden. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met duurzame varianten. Denk aan panelen met gerecyclede materialen of een geïntegreerde laag voor zonnepanelen.