Tegenwoordig kiezen we massaal voor laminaat en pvc vloeren. Maar wist je dat tapijttegels ook een heel goede en slimme keuze zijn? Dit type vloerbedekking combineert de voordelen van tapijt en een gladde vloer. Het is dan inmiddels ook een populaire keuze geworden voor veel huiseigenaren en bedrijven vanwege de vele voordelen. Ze zijn niet alleen stijlvol en duurzaam, maar ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden. In deze blogpost zullen we bespreken waarom tapijttegels een goede keuze zijn en hoe je ze op de juiste manier kunt leggen.

Voordelen van tapijttegels

1. Veelzijdigheid in design

Een van de grootste voordelen van tapijttegels is de enorme verscheidenheid aan kleuren en designs die beschikbaar zijn. Of je nu op zoek bent naar een klassiek patroon, een moderne uitstraling of zelfs aangepaste ontwerpen, er is altijd wel een tapijttegel die bij jouw interieur past. Bovendien kunnen tapijttegels worden gemengd en gecombineerd om unieke patronen en kleurenschema’s te creëren.

2. Gemakkelijke installatie

Het installeren van tapijttegels is eenvoudiger dan het leggen van traditioneel tapijt. In plaats van grote rollen tapijt uit te rollen, hoef je alleen maar individuele tegels te plaatsen, net als bij laminaat bijvoorbeeld. Dit maakt het proces sneller en minder arbeidsintensief. Bovendien kunnen de tegels indien nodig eenvoudig worden vervangen zonder dat het hele tapijt opnieuw gelegd moet worden.

3. Duurzaamheid

Hoewel dit type vloerbedekking een warme, zachte textuur heeft, is het toch heel sterk en onderhoudsvriendelijk. Tapijttegels zijn gemaakt om lang mee te gaan, zelfs in drukbezochte ruimtes zoals kantoren en commerciële gebouwen blijven ze jarenlang mooi. Ze zijn bestand tegen zware belasting en behouden hun oorspronkelijke uitstraling, zelfs na jarenlang gebruik. Bovendien zijn tapijttegels vaak behandeld met vlekbestendige coatings, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Door de compacte structuur van het oppervlak zijn tapijttegels uiterst gemakkelijk en effectief te reinigen met de stofzuiger.

4. Geluidsisolatie

Een ander voordeel van tapijttegels is dat ze geluid dempen. De geluidsisolatie maakt ze een uitstekende keuze voor kamers waarin akoestiek belangrijk is, zoals kantoren of vergaderruimtes. Het absorberen van geluid zorgt voor een rustigere en aangenamere omgeving. Dit in tegenstelling tot een gladde vloer die het geluid juist weerkaatst en vaak zelfs versterkt.

Tapijttegels leggen

Nu je bekend bent met de voordelen van tapijttegels, laten we eens kijken naar hoe je ze op de juiste manier kunt leggen:

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de tapijttegels, moet je ervoor zorgen dat de vloer schoon en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden en stofzuig grondig om ervoor te zorgen dat de tegels goed hechten. Is de vloer erg ongelijk, dan is het slim om een geschikte ondervloer te leggen.

2. Begin in het midden

Begin in het midden van de kamer met het leggen van de eerste tegel. Werk zo geleidelijk naar buiten toe, waarbij je steeds nieuwe tegels toevoegt aan alle zijden van de eerste tegel.

3. Gebruik dubbelzijdige tape of lijm

Om ervoor te zorgen dat de tapijttegels stevig op hun plaats blijven liggen, kun je dubbelzijdige tape of speciale tapijtlijm gebruiken. Breng de tape of lijm aan op de onderkant van elke tegel voordat je deze op de vloer plaatst.

4. Snijden en passend maken

Wanneer je bij muren, hoeken of obstakels komt, moet je mogelijk enkele tegels bijsnijden om ze passend te maken. Gebruik een scherp mes, bijvoorbeeld een stanleymes, en een metalen liniaal om nauwkeurige sneden te maken.

5. Afwerking

Zodra alle tapijttegels zijn gelegd, is het tijd om de randen af te werken. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale randafwerkingen of door de randtegels netjes af te snijden voor een strakke afwerking.

Liever niet zelf doen?

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de tegels te laten leggen in plaats van zelf aan het klussen te slaan. De betere leverancier biedt meestal wel een legservice. Het voordeel daarvan is dat je de zekerheid hebt dat je vloer goed en netjes gelegd wordt en je daar in de meeste gevallen ook garantie op hebt.

Nu je weet waarom tapijttegels een goede keuze zijn en hoe je ze kunt leggen, kun je genieten van het comfort, de duurzaamheid en het stijlvolle uiterlijk dat ze aan jouw interieur kunnen toevoegen. Of je nu kiest voor tapijttegels in huis of op kantoor, ze bieden talloze voordelen die ervoor zorgen dat jouw ruimte er geweldig uitziet en aanvoelt. Vergeet niet regelmatig schoon te maken en eventuele vlekken direct te behandelen om ervoor te zorgen dat jouw tapijttegels er jarenlang als nieuw blijven uitzien.