De groepenkast is een belangrijk onderdeel van elke woning. Een groepenkast verdeeld namelijk de stroom tussen verschillende groepen. Alle groepen in de groepenkast dragen bij aan de stroomvoorziening in je huis of gebouw. Het kan zijn dat je groepenkast aan vervanging toe is. Of dat je deze graag wil verplaatsen naar een andere plek in huis. Ook moet je de groepenkast aanpassen als je je huis bijvoorbeeld wilt voorzien van krachtstroom.
Ga je een nieuwe groepenkast samenstellen voor je huis? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Voor het bestellen van de groepenkast is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van hoe je groepenkast is ingedeeld. Selecteer de componenten die passen bij jouw leefsituatie en meterkast. In deze blog geven we jullie twee tips waarmee je rekening moet houden als je een groepenkast bestelt.
Moet ik mijn groepenkast vervangen?
Of de groepenkast moet vervangen, hangt van een aantal factoren af. Heb je nog een oude groepenkast, en heb je geen problemen in de installatie? Dan is het meestal niet nodig. Maar het uitbreiden of vernieuwen van je woning kan ook zorgen voor problemen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je huidige groepenkast technisch niet geschikt is voor een nieuwe elektrische kookplaat. Maar ook wanneer je zonnepanelen installeert kan het zijn dat je de huidige groepenkast moet vervangen. Het kan ook zijn dat er geen ruimte meer in de groepenkast is. Stel dat de woning sinds de bouw fors is uitgebreid of er apparaten zijn geplaatst met een hoog stroomverbruik, dan kan het zijn dat uitbreiding van de groepenkast niet mogelijk is.
Het is dan een goed moment om de groepenkast in zijn geheel te vervangen zodat de nieuwe situatie weer voldoet aan de nieuwste en veiligste eisen en wensen. Wij raden altijd aan om de groepenkast te vervangen wanneer deze sterk verouderd is. Een sterk verouderde groepenkast kan onveilig zijn doordat de normen van tegenwoordig veel strenger zijn dan de normen van vroeger. Dit is niet voor niets.
Formaat van de groepenkast
Is het dan nu tijd om de verschillende onderdelen van de groepenkast uit te kiezen? Nee, eerst is er een belangrijke stap die je niet over mag slaan. Het is tijd om de afmeting van je meterkast op te meten. Alleen op deze manier kom je erachter hoe groot je groepenkast mag zijn. De meest gangbare maat is 220 mm breed en 330 mm hoog, maar gelukkig zijn meterkasten in verschillende maten beschikbaar. Nu je weet hoe groot de groepenkast mag zijn, kun je gaan kijken welke onderdelen belangrijk zijn. Afhankelijk daarvan beslis je hoeveel rijen je nodig hebt in de groepenkast. Zo weet je welk formaat juist is en kan je de groepenkast samenstellen. Je wilt namelijk niet dat je bestelde groepenkast niet past in de meterkast!
In deze blog hebben we je tips gegeven voor het bestellen van een groepenkast. Hierdoor wordt het bestellen van een groepenkast een eitje voor jou!