De kwaliteit van het drinkwater is in Nederland van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Drinkwaterbedrijven doen al het mogelijke om ervoor te zorgen dat het water dat uit de kraan stroomt veilig gebruikt kan worden. Wel zit er verschil in de hardheid van het water. In sommige delen van het land zit er meer kalk in het water. Dit merk je op verschillende manieren. Kalkafzetting kan schadelijk zijn, daarom kun je er zelf voor zorgen dat het water uit je kraan zachter wordt.

Verleng de levensduur van apparaten

Hard water en kalkafzetting zorgt ervoor dat apparaten minder lang meegaan. De wasmachine, de vaatwasser en de waterkoker zijn de bekendste voorbeelden. Op verwarmingsdelen zet zich kalk af waardoor deze uiteindelijk niet goed meer functioneren. Je kunt waterontkalkers gebruiken om deze overmatige kalkafzetting tegen te gaan. Ook zijn er middelen in de handel die je aan het wasprogramma kunt toevoegen om kalkafzetting te voorkomen of te beperken.

Is kalk in het water ongezond voor mensen?

Het is op zich niet riskant voor je gezondheid om kalkrijk water te drinken. De mens heeft kalk nodig voor sterke botten. Maar het kan natuurlijk zijn dat je het water niet lekker vindt. In dat geval kan een waterontharder uitkomst bieden. Je kunt een waterontharder vergelijken via internet. Er zijn verschillende systemen beschikbaar. De meeste worden op de waterleiding aangesloten op het punt waar deze de woning binnenkomt. Maar je kunt ook kiezen voor een filter op de kraan. De kalk wordt dan uit het water gefilterd voordat het uit de kraan stroomt. Als je kiest voor een ontharder die direct op de waterleiding wordt aangesloten dan geldt de ontharding uiteraard voor al het water dat je gebruikt, dus ook voor je bad, toilet of douche.

Hoe hard is het water in mijn omgeving?

Als je wilt weten hoe hard het water in jouw regio is dan kun je informatie daarover vinden op de website van het waterleidingbedrijf. Zij moeten hierover informatie geven. Ook zijn er online verschillende websites te vinden waar de hardheid van het water wordt vergeleken met andere regio’s. Daar kun je zien of het water bij jou hard of zacht is. De hoeveelheid kalk in het water wordt mede bepaald door de oorsprong van het water. Vaak wordt water opgeslagen in ondergrondse bassins zoals in de duinen. De kalk wordt dan op natuurlijke wijze uit het water gefilterd.

Is hard water ongezond?

Hard water vormt geen risico voor de gezondheid. Je kunt het dus met een gerust hart drinken en gebruiken om te douchen. In Nederland wordt het drinkwater voor alle doeleinden gebruikt. In veel andere landen hebben huizen en gebouwen meerdere waterleidingen. Eentje voor drinkwater en eentje met water van mindere kwaliteit dat wordt gebruikt om te douchen en het toilet door te spoelen. In IJsland zit er bijvoorbeeld veel zwavel in het water. Geen probleem want het is goed voor je huid. Het ruikt alleen naar rotte eieren en drinken is niet aan te raden. Daarom hebben veel IJslandse woningen twee aparte waterleidingen.