Het kopen van een huis is een grote stap in het leven waar enorm veel bij komt kijken. Het is dan ook best overweldigend, vooral de financiële kant van het verhaal. Alleen al het rondkrijgen van de benodigde hypotheek is een flinke klus. De hypotheekverstrekker stelt hoge eisen, want een scenario waarbij je niet meer aan je financiële verplichtingen kan voldoen, wil je geldverstrekker zeker voorkomen. Maar ook voor jezelf is zo’n scenario natuurlijk niet wenselijk. Daarom is de bescherming van jezelf en je dierbaren in geval van onvoorziene omstandigheden een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Levensverzekering

Een manier om deze bescherming te waarborgen, is door middel van een levensverzekering. Levensverzekeringen bieden financiële zekerheid voor jouw nabestaanden als jij komt te overlijden tijdens de looptijd van de polis. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende soorten levensverzekeringen waar je aan kunt denken.

1. Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een veelvoorkomende vorm van levensverzekering die specifiek bedoeld is om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen als jij of je partner komt te overlijden. Deze verzekering keert namelijk een vastgesteld bedrag uit aan jouw nabestaanden, waarmee zij in staat worden gesteld om de maandelijkse hypotheeklasten te blijven voldoen. Om die reden zal de hypotheekverstrekker je meestal verplichten een ORV af te sluiten. De hoogte van het verzekerde bedrag wordt doorgaans afgestemd op het openstaande hypotheekbedrag en de looptijd van de hypotheek. Zijn jij en je partner allebei eigenaar van het huis, dan is het verstandig (en meestal verplicht door de geldverstrekker) om beide partners te verzekeren. Op die manier worden beiden gedekt in geval van overlijden.

2. Lijfrenteverzekering

Natuurlijk kun je, voor extra inkomen, doorwerken na je pensioen. Maar je weet natuurlijk nu niet zeker of je dat wel kan. Dus, wil je graag extra pensioen opbouwen, dan is een lijfrenteverzekering, of aanvullend pensioenverzekering een goede keuze. Met de door jouw betaalde premie belegt de verzekeraar en vanaf het moment dat je met pensioen gaat, krijg je maandelijks een bepaald bedrag.

3.  Erfrenteverzekering

Wil je dat jouw nabestaanden financieel goed verzorgd achterblijven, dan kies je voor een erfrenteverzekering. Deze verzekering zorgt voor aanvulling op hun inkomen als jij bent overleden. Vooral wanneer jij de kostwinner bent van je gezin is dit een slimme keuze die veel gemoedsrust geeft.

4. Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een ander type levensverzekering dat vaak wordt gebruikt in combinatie met een hypotheek. Bij deze verzekering bouw je gedurende de looptijd van de polis kapitaal op en ben je beschermd bij overlijden. Het kapitaal kan aan het einde van de looptijd worden gebruikt om (een gedeelte van) de hypotheek af te lossen. Er zijn 2 soorten:

Bij een spaarverzekering of spaarhypotheek wordt je premie belegd. Dit type verzekering wordt vaak afgesloten met het oog op de toekomst, voor als de kinderen gaan studeren bijvoorbeeld. Meestal is er een bepaald inlegbedrag en een maandelijkse premie. Aan het eind van de looptijd, vanaf of op de afgesproken datum, krijg je dan een bepaald bedrag uitgekeerd met een gegarandeerd minimum.

Een soortgelijke verzekering is de beleggingsverzekering of beleggingshypotheek. Ook daarbij bouw je kapitaal op door middel van beleggingen. Aan het eind van de looptijd krijg je een bepaald bedrag uitbetaald, de hoogte hiervan is afhankelijk van het resultaat van de beleggingen.

5. Uitvaartverzekering

Hoewel een uitvaartverzekering niet specifiek gericht is op het beschermen van je hypotheek, kan het wel een belangrijke levensverzekering zijn om te overwegen. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat jouw nabestaanden niet worden belast met de organisatie van en de hoge kosten voor jouw begrafenis of crematie. Een hele zorg minder!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dit is eigenlijk geen levensverzekering, maar wel belangrijk, vooral wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Want naast het risico op overlijden, is er ook een kans dat je tijdens de looptijd van je hypotheek arbeidsongeschikt raakt en je hypotheeklasten niet meer kunt voldoen.  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt ervoor dat je een inkomen ontvangt als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken.

Kortom, bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om naast de financiering ook rekening te houden met de bescherming van jezelf en je dierbaren. Levensverzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Echt nodig, en meestal verplicht, is de overlijdensrisicoverzekering. Maar door de juiste aanvullende levensverzekeringen te kiezen, zorg je ervoor dat jij en je nabestaanden beschermd zijn en dat geeft veel gemoedsrust.

Daarom is het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste verzekeringen afsluit die passen bij jouw persoonlijke situatie en behoeften. Met de juiste levensverzekeringen kun je met een gerust hart genieten van je nieuwe huis!