Iedere huisbezitter heeft verzekeringen nodig. De hypotheekverstrekker dwingt je waarschijnlijk al om een opstalverzekering voor het huis zelf af te sluiten, en zo niet, dan is het erg verstandig om dit alsnog te doen. Daarnaast heb je ook nog de inboedel waar het een en ander mee kan gebeuren. Daarom heb je ook een inboedelverzekering nodig. Deze twee verzekeringen worden nog wel eens gebundeld tot het concept van een woonverzekering. Als je woonverzekeringen gaat vergelijken, waar moet je dan op letten?

Inhoud

De inhoud van de term ‘woonverzekering’ is niet overal hetzelfde. Daarom is het belangrijk om goed te checken waar het nu eigenlijk om gaat. De goedkoopste woonverzekering is natuurlijk wenselijk, maar het is wel belangrijk om je ervan te verzekeren dat het ook daadwerkelijk om een opstalverzekering én inboedelverzekering gaat. In sommige gevallen zit er juist ook weer een aansprakelijkheidsverzekering bij.

Eigen risico

Bij veel verzekeringen wordt een eigen risico gehanteerd bij het uitkeren van schade. Dat wil zeggen dat je tot een bepaald bedrag zelf voor de kosten opdraait. De hoogte van dit eigen risico kan echter sterk verschillende tussen verzekeringen en verzekeraars. Daarom is dit een belangrijk punt om woonverzekeringen op te vergelijken. Vaak levert een hoger eigen risico wel een lagere maandelijkse premie op, maar het is aan jouzelf om te bepalen waar daarin je voorkeur ligt.

Polisvoorwaarden

Het is een vervelend taakje, maar het is wel erg belangrijk om goed te polisvoorwaarden van de woonverzekeringen die je vergelijkt door te nemen. Hierin staat namelijk precies beschreven wat er wel en niet gedekt wordt door de verzekering. Let hierbij goed op eventuele uitzonderingen of beperkingen in de dekking. Zo voorkom je vervelende verrassingen bij schade. Dat is de tijd die je er aan de voorkant in moet steken wel waard.

Uitkering bij schade

Het is wellicht onderdeel van de polisvoorwaarden, maar we willen het toch nog even apart benoemen om de aandacht erop te vestigen voor het woonverzekeringen vergelijken: het is ook belangrijk om te weten hoeveel de verzekeraar uitkeert bij schade. Dit kan namelijk verschillen per verzekeraar en ook per type schade. Let hierbij ook op of de verzekeraar uitkeert op basis van de nieuwwaarde of dagwaarde van de beschadigde of gestolen spullen.

Reviews

Op papier kan alles mooi klinken, maar de praktijk doet er natuurlijk nog veel meer toe. Zelf weet je niet hoe een verzekeraar zich gedraagt voordat je ermee in zee gaat, maar anderen die je voorgegaan zijn weten dat wel al. Zoek daarom online naar reviews van de verzekeraar en de verzekering in kwestie. Zo kun je lezen hoe andere mensen het ervaren en of er zaken zijn waar veel mensen over klagen.

Het afsluiten van een woonverzekering is dus iets waar je echt even tijd voor moet inruimen, zodat je goed kunt zoeken en vergelijken en tot de beste keuze voor jou kunt komen. Je woonverzekering moet immers goed aansluiten bij jouw behoeftes en je wilt vooral ook niet op het moment suprême als je een beroep moet doen op de verzekering voor vervelende verrassingen komen te staan. Vergelijk woonverzekeringen dus met zorg voordat je een keuze maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *