Steeds meer mensen kiezen voor een permanent zwembad in de tuin. Geen wonder, want we brengen hier ook steeds meer tijd in door. Met een zwembad in eigen tuin kun je het hele jaar door genieten van zwemplezier. Lekker in beweging blijven, genieten van de buitenlucht en het ware vakantiegevoel in eigen huis. De zomer is natuurlijk hét seizoen waar je het meest naar uitkijkt als je een eigen zwembad hebt. Helaas kunnen hoge temperaturen ook problemen veroorzaken. Met behulp van de producten van een zwembadspecialist en het vergaren van de nodige kennis, hoeven deze problemen niet te ontstaan of zijn ze alweer snel opgelost. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten deze zomer. 

Groen zwemwater 

In de zomer zien we vaak problemen met de kwaliteit van het zwemwater. Een veelgehoord probleem is dat het water groen kleurt. Dit zien we ook regelmatig bij natuurwater gebeuren. Dit ontstaat voornamelijk wanneer de temperaturen oplopen. Een groene kleur geeft indicatie dat de hoeveelheid algen in het water flink is toegenomen. Als het echt heet is buiten, gebeurt dit sneller. Daarnaast kan het ook ontstaan wanneer het water langere tijd niet behandeld is. Je kunt dit probleem oplossen door een chloorshock uit te voeren. 

Tijdens een chloorshock wordt chloor granulaat aan het water toegevoegd. Hiermee geef je het water een boost om zichzelf snel te reinigen. De algen kunnen niet tegen deze grote hoeveelheden chloor en zullen sterven. Zodra de algen dood zijn, voeg je een vlokmiddel toe aan het water. 

Door het vlokmiddel klonteren de algen samen. Deze grote vlokken zullen door de filterpomp worden tegengehouden, waarna je deze eenvoudig kunt verwijderen met behulp van een stofzuiger of zwembadrobot. Een chloorshock moet altijd in combinatie met een vlokmiddel worden gebruikt, zodat de algen eenvoudig uit het water verwijderd kunnen worden. 

Gevoelige huid na het zwemmen 


Merk je dat je een zeer gevoelige huid krijgt na het zwemmen? En ontstaan er zelfs irritaties op de huid, de ogen of de keel? Dan ontstaat dit meestal door een disbalans in de pH-waarde. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de waarden van het water test. Doe dit altijd voordat je gaat zwemmen.

De pH-waarde hoort altijd tussen de 7,2 en 7,8 te liggen. Bij elke waarde daarbuiten hoort gewacht te worden met zwemmen totdat de kwaliteit van het water weer in balans is. Je hebt speciale middelen die kunnen helpen bij het herstellen van de pH-waarde. 

Veel vuil in het zwemwater 


Gedurende de zomermaanden wordt het zwembad vaak zeer intensief gebruikt. Hierdoor kan er meer vul in het water komen. Vuil wat op de bodem ligt, zal met een stofzuiger verwijderd moeten worden. Een goed filtersysteem draagt bij aan de reiniging, maar je hebt ook andere attributen zoals een stofzuiger of zwembadrobot nodig om het zwembad echt goed te kunnen reinigen. Zorg ervoor dat je het water ook tussentijds goed schoonmaakt. Dit doe je eenvoudig met behulp van een bodem- en oppervlakte schepnet.