Wanneer je aan een keukenexpert zou vragen om de ideale keuken voor jou te tekenen, krijg je waarschijnlijk eerst een hele lading vragen op je afgevuurd. Niet zo vreemd, want de keuken die voor jou perfect is, kan voor een ander juist helemaal niet ideaal zijn. Het ligt namelijk vooral aan de gebruiker zelf, hoe de keuken er het beste uit kan zien.

Wat doe jij in de keuken?

Houd eens een dagboekje bij met betrekking tot jouw activiteiten in de keuken. Van het smeren van broodjes tot het bereiden van de avondmaaltijd. Van het zetten van koffie of thee tot het uitpakken van de boodschappen. En zo zijn er nog tal van handelingen die je op een doorsnee dag in de keuken zou kunnen verrichten. Wil je een nieuwe keuken kopen, dan is zo’n dagboekje een goede leidraad om te bepalen aan welke eisen jouw droomkeuken moet voldoen. Iedereen gebruikt de keuken op een andere manier en dat is bepalend voor de indeling en de benodigde apparatuur.

Ergonomisch verantwoord

Bij het indelen van een nieuwe keuken moet je uitgaan van degene die de keuken het meeste gebruikt. Als je zelf een gepassioneerde kok bent, zul je vermoedelijk wat vaker en langer in de keuken staan dan iemand die regelmatig een magnetronmaaltijd naar binnen schuift. Dan is het wel zo fijn als de keuken ergonomisch verantwoord is ingericht. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het werkblad zich op de juiste hoogte bevindt. Als het werkblad te laag voor je is, sta je voorover gebukt en dat rugklachten veroorzaken.

Links- of rechtshandig

Nog zo’n eyeopener: is de hoofdgebruiker van de keuken links- of rechtshandig? Mensen die rechtshandig zijn, werken vaak met de klok mee. Dat wil zeggen dat ze tijdens het werkproces de verschillende stappen (voedsel pakken, schoonmaken en/of snijden, koken/bakken) graag van links naar rechts afwerken. Iemand die linkshandig is, geeft er vaak de voorkeur aan om dat precies andersom te doen.

Opstelling versus vormgeving

Bij het samenstellen van een keuken kijkt men vaak vooral naar de vormgeving, terwijl de opstelling veel belangrijker is. Wanneer je de uitgebreide collectie keukens van bijvoorbeeld Brugman Keukens bekijkt, valt op dat er altijd een zogenaamde werkdriehoek aanwezig is. Dit wordt ook wel de keukendriehoek genoemd. Het is de ruimte tussen de koelkast, de spoelbak en de bereidingszone, die doorgaans bestaat uit een kookplaat of fornuis. Idealiter is deze afstand totaal zeven tot negen meter. Zo voorkom je dat je teveel afstand moet afleggen tussen verschillende handelingen en verbeter je het gebruiksgemak.