Kan je tuin wel wat extra gezelligheid gebruiken? Dat is altijd een goed idee! Gebruik je creativiteit om de tuin van je dromen in te richten, waar je het liefst altijd te vinden bent bij mooi weer. Met deze tips dragen we een steentje bij aan de styling!

Gezellige zithoek

Richt een mooie zithoek in als dé centrale plek in de tuin. In de woonkamer is dit ook het geval – en buiten gaat dit dus net zo goed op. Je hebt er in ieder geval een buitentafel en bijbehorende stoelen voor nodig. Let goed op de designs: zo voegt hout veel sfeer toe aan de zithoek buiten. De tuinstoelen kunnen ook een vrolijke kleur hebben, zoals groen, blauw, geel of rood. Wat een eyecatchers! Combineer ook vooral verschillende stoelen bij elkaar, voor een speelse look. Heb je nog wat ruimte over in de zithoek? Ook een loungebank is bijvoorbeeld een leuke toevoeging, voor extra comfort. En kies voor gezellige aankleding in de tuinhoek. Leg er een buitenkleed neer, zorg voor sierkussens en zet een leuke lamp op de tafel. Zie je het ook al helemaal voor je?

Sfeervolle tuinverlichting

Verlichting is heel belangrijk in de tuin. Kies allereerst voor verschillende lichtbronnen, op meerdere plekken in de tuin. Buitenverlichting is er in een heleboel soorten en maten te vinden: van hanglamp tot lichtsnoer, van lantaarn tot lampion. Maak daar zeker gebruik van. Langs het wandelpad is verlichting bijvoorbeeld fraai, in een strook van kleine lantaarntjes. Bij de zithoek is een wandlamp praktisch, evenals naast de buitendeur. Hang een lange lichtslinger op aan de schutting of tussen de bomen, voor een romantische sfeer in de tuin. Ga het liefst voor warm licht, met een gele toon. Dit is namelijk sfeervoller dan fel licht of wit licht.

Lekker veel planten

Planten maken gelukkig! Ga daarom zeker voor een groene tuin, met veel verschillende planten erin. Je hoeft hier niet veel tijd aan kwijt te zijn, als je voor makkelijke en meerjarige planten kiest. Plaats de planten bijvoorbeeld in borders, zodat je de groei goed kunt bijhouden. Groenblijvende struiken en bomen zijn er ook genoeg te vinden, waar je maar weinig werk aan hebt. Ook in de wintermaanden blijven de bladeren er gewoon aan zitten: zo is je tuin het hele jaar door een gezellige plek. Pak verder vooral uit met verschillende soorten bloemen, in allerlei hoogtes en kleuren. Het is de kunst om zo lang mogelijk groen te laten bloeien in je tuin: van het vroege voorjaar tot de late zomer. Oefening baart kunst!

Overkapping in de tuin

Heb je al eens gedacht aan een overkapping in de tuin? Dit voegt meteen gezelligheid toe aan de zithoek. Een veranda is een heerlijk idee – maar vraagt natuurlijk wel om een vrij grote verbouwing. Of denk aan een losstaande overkapping, zoals een pergola. Het is prachtig om daar planten aan te laten groeien, zoals een klimop. Met name een kant-en-klare overkapping staat snel in de tuin: dit is zeker de overweging waard. Of maak er een tof DIY project van, waar je een hele zomer mee aan de slag gaat. Zo kun je er extra trots op zijn als de overkapping eenmaal staat!

Vijver voor levendigheid

Tot slot: wellicht is een vijver een leuke toevoeging aan de tuin. Met name als je een wat grotere tuin hebt, is hier misschien nog wel een plekje voor te vinden. Het zorgt voor afwisseling en levendigheid in je tuin. In een vijver kun je weer unieke planten laten groeien en misschien zelfs kikkers of visjes laten leven – om maar iets te noemen. Pak op die manier zeker uit met de tuininrichting.