Het is altijd weer fijn om thuis te komen na een lange en drukke werkdag. Eenmaal binnen verdwijnt dat gelukzalige gevoel echter alweer snel. Het is een grote rommel in huis. Er liggen allemaal huishoudelijke klusjes op je te wachten en je huisgenoten zijn allesbehalve gezellig. Kortom: nog een extra lading stress om de dag mee af te sluiten. Incidenteel kan je dit prima aan, maar je hebt dit liever niet elke dag. Daarom is het extra belangrijk om te weten hoe je voor meer ontspanning kunt zorgen na een drukke werkdag. Op die manier ben je in staat om elke dag weer op te laden en je weer goed te voelen voor een nieuwe dag aanbreekt. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven we je enkele tips om je hierbij te helpen. 

Veranderingen op het werk 

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van het probleem. Waarom kom je negen van de tien keer gestrest thuis? Werkgevers moeten werkplekken inrichten zodat je er fijn kunt werken en minder stress ervaart. Bijvoorbeeld door te denken aan comfort, rust en de gezondheid van hun medewerkers. Als het al ontbreekt aan een veilige en fijne werkplek, dan sta je eigenlijk al 1-0 achter. 

Kijk daarom of het mogelijk is om alvast iets aan de oorzaak van het probleem te doen. Weet je waar jouw stress vandaan komt? Kijk dan of er oplossingen mogelijk zijn en kaart deze aan bij je werkgever. Merk je bijvoorbeeld dat je nooit eens ongestoord kunt werken en daardoor volledig overprikkeld thuiskomt? Vraag dan of het mogelijk is om pods of akoestische ruimte te plaatsen. Dit draagt niet alleen bij aan de productiviteit, maar levert ook nog eens heel veel andere voordelen op voor het bedrijf. De meeste werkgevers staan zeker open voor dergelijke input. 

Neem een warm bad 

Hoe is jouw badkamer ingericht? Vroeger werden de meeste badkamers nogal sober aangekleed. Tegenwoordig ligt dat vaak anders. Steeds vaker zien we dat de badkamer een oase van rust moet vormen. Inclusief de nodige extra’s en accessoires. Hier kun je handig gebruik van maken als je even de stress van het werk los wilt laten. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om na een echte drukke dag eerst even de boel de boel te laten en een warm bad te nemen. Niet zomaar een warm bad, maar echt genieten van luxe. Pak er een boek bij, steek eventueel wat kaarsjes aan, gebruik je beste badzout en genieten maar. Je zult merken dat je je na afloop als herboren voelt en de wereld een stuk leuker voelt. 

Houd het huis op orde 

Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zou al een heleboel stress schelen als het thuis op orde is. Zodat je niet ook nog eens allerlei huishoudelijke taken moet doen na een drukke werkdag. Maak er daarom elke avond (of ochtend) een routine van om nog even snel alles op te ruimen en eventueel nog een doekje over de meest gebruikte meubels te halen. Kook eventueel ook vooruit voor de drukste dagen van de week. Zo kun je bij thuiskomst echt direct ontspannen.