Ga je de kamer voor je kind (opnieuw) inrichten? Van babykamer naar kinderkamer bijvoorbeeld: dat is toch wel een groot moment! Maak er dan ook zeker iets moois van. Met deze tips helpen we je op weg.

Goed matras

Het is belangrijk dat je kind goed slaapt. Een kwalitatief matras draagt hieraan bij. Zorg bijvoorbeeld dat het matras lang genoeg is, zeker als je kind de afgelopen periode gegroeid is. En dat gaat natuurlijk snel. Misschien is het al tijd voor een eenpersoonsbed! Of in ieder geval voor een ruim kinderbed. Ook het type matras speelt een rol. Laat je kind bijvoorbeeld slapen op een pocketvering matras, met een goede ventilatie. Kinderen zijn vaak warme slapers: ventilatie is absoluut welkom. Dit verhoogt het slaapcomfort en houdt het bed langer fris. Dat niet alleen, een pocketvering matras behoudt ook goed de oorspronkelijke vorm. Zo doe je dus lekker lang met zo’n matras.

Hoogslaper voor meer ruimte

Heb je al eens aan een hoogslaper gedacht in de kinderkamer? Dit bespaart veel ruimte. Met name in een kleine kinderkamer is dit dus een uitkomst: onder het hoge bed is plek voor iets anders, zoals een speelhoek of bureautje. Een hoogslaper kind is er in veel designs te vinden: van hoogslaper met glijbaan tot hoogslaper met ingebouwd bureau eronder. Of ga voor een losse hoogslaper, om de kamer zelf helemaal naar wens in te richten. Van sfeervol hout of van stoer aluminium, denk ook na over de juiste materiaalsoort.

Thema voor de kinderkamer

Veel kinderen vinden het leuk om een thema te hebben voor de kinderkamer. Overleg dit zeker met je kind! Disney, dieren, circus, het bos, het strand of voertuigen: er zijn een heleboel ideeën te bedenken. En je kunt zo’n thema op allerlei punten terug laten komen: de kleur op de muur, het beddengoed, de meubels en de accessoires. Pak lekker uit. Wellicht is je kind er over een paar jaar weer op uitgekeken, maar tot die tijd is het de slaapkamer van zijn of haar dromen!

Slapen, spelen en studeren

Zorg dat er genoeg ruimte in de kamer is voor de bezigheden van je kind. Dit komt neer op slapen, spelen en studeren. Voor slapen heb je een comfortabel bed nodig, zoals we hierboven al hebben besproken. Wat betreft spelen richt je een leuke speelhoek in. Het liefst met een zachte ondergrond, zoals een mat of vloerkleed: dit is wat veiliger. Plaats lekker veel verschillend speelgoed in de kamer, zodat je kind altijd iets te doen heeft. En hoewel ‘studeren’ misschien een beetje een te groot woord is, kan het zeker al zo zijn dat je kind met huiswerk bezig is. Zet een bureautje in de kinderkamer neer, met een goede stoel erbij. Je kind kan hier ook gewoon aan tekenen en knutselen: zo’n bureau is dus echt een must-have in de kinderkamer.

Gezellige sfeer met accessoires

Tot slot: accessoires zorgen voor gezelligheid in de kinderkamer. Je hoeft de ruimte er niet propvol mee te zetten, maar een beetje aankleding is zeker welkom. Doe dit in de stijl van het thema: denk aan knuffels van olifanten of behang van boerderijdieren, als je kind gek is op dieren. Of ga voor algemene accessoires die passen bij de kinderkamer. Je kind wil hier misschien best over meedenken: het is immers zijn of haar kamer. Waar je in ieder geval aan kunt denken? Zachte kussens, vlaggetjes aan de muur, knuffels op een plankje, schilderijtjes boven het bed: er is altijd wel een plekje voor deze gezelligheid te vinden. En hang natuurlijk een leuk nachtlampje op, dat er sfeervol uitziet. Je kind hoeft zo ’s avonds ook niet bang te zijn bij het inslapen.