Ben je net verhuisd of is je eettafel gewoon aan vervanging toe? Het kiezen van een nieuwe eethoek kan best lastig zijn, want er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Ga je voor die mooie velvet stoelen, of liever onderhoudsvriendelijke kunststof? Wil je een tafel voor 10 personen, of juist een compacte voor 2? In deze blog vertellen we je met welke factoren je allemaal rekening moet houden. Zo vind je al snel de perfecte eetkamerstoelen en -tafel die bij jouw wensen passen!

1. Hoeveel personen eten er dagelijks mee?

Ga je een tafel en eetstoelen kopen, dan is dit het eerste belangrijke punt om naar te kijken. Het aantal mensen dat dagelijks aan de eettafel aanschuift, bepaalt mede de grootte van de tafel en het aantal stoelen dat je nodig hebt. Als alleen jij en je partner elke avond dineren, dan volstaat een kleine tafel met twee stoelen. Heb je een groot gezin met een stel tieners die vaak vrienden mee naar huis nemen? Dan is het natuurlijk veel handiger om te kiezen voor een grotere tafel met meer stoelen.

2. Heb je vaak gasten?

Als je vaak gasten ontvangt, is het belangrijk om daar ook rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe eethoek. Wil je een eettafel kopen voor veel gasten, dan is een groot model met veel stoelen een goede optie. Maar als je beperkte ruimte hebt in huis, is het nog beter om te kiezen voor een uitschuifbare eettafel. Dat is erg handig, want dan is er altijd genoeg ruimte wanneer er extra mensen aanschuiven. Klaptafels en uitschuifbare tafels bieden flexibiliteit en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan het aantal gasten. Verder kun je ook een aantal klapstoelen in de hoek of achter het gordijn bewaren. Deze zijn erg compact en bieden extra zitplaatsen als dat nodig is.

3. Zijn er kinderen in huis?

Heb je een paar kleuters rondlopen, dan weet je het: altijd vieze vingertjes op de deuren, muren en tafels. Dus als er kinderen in huis zijn, is het verstandig om te kiezen voor eetstoelen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Kunststof en leren stoelen of stoelen met afneembare en wasbare bekleding zijn ideaal bij een grondige schoonmaakbeurt in huis. Kijk ook of de bekleding en het materiaal tegen een stootje kunnen. Daarnaast is het belangrijk om de stabiliteit van de stoelen te controleren, zodat ze veilig zijn voor kinderen om op te zitten en niet snel omvallen.

4. Hoe groot is de beschikbare ruimte?

Voordat je een nieuwe eettafel en stoelen gaat kopen, moet je goed kijken naar de beschikbare ruimte in je huis. Meet de ruimte op waar je de eethoek wilt plaatsen en houd rekening met voldoende loopruimte rondom de tafel. Het is belangrijk dat je comfortabel kunt bewegen zonder tegen stoelen of muren aan te stoten. Vind je het lastig om in te schatten? Zet dan een paar kartonnen dozen neer op de ‘hoeken’ van de door jou beoogde tafel. Zo krijg je een goed idee hoe de afmetingen in jouw ruimte zullen uitvallen. Heb je beperkte ruimte, maar wel veel personen? Kies dan voor een ovale tafel. Deze neemt minder ruimte in en het is makkelijker schuiven met stoelen om zo aan meer eters plaats te bieden.

5. Welke stijl heeft je voorkeur?

Een nieuwe eethoek moet natuurlijk ook passen bij jouw persoonlijke stijl en interieur. Ga je voor een moderne, strakke uitstraling of juist voor een landelijke en gezellige sfeer? Kies meubels die aansluiten bij de rest van je interieur, zodat alles mooi op elkaar afgestemd is.

6. Welke kleur past mooi bij de rest van je interieur?

Naast stijl is ook kleur belangrijk bij het kiezen van een nieuwe eethoek. Kies een kleur die goed past bij de rest van je interieur en zorg voor een harmonieus geheel. Houd er rekening mee dat donkere kleuren de ruimte kleiner kunnen laten lijken, terwijl lichte kleuren juist voor een ruimtelijk effect zorgen.

7. Welk materiaal is het meest praktisch?

Het materiaal van de eettafel en stoelen heeft invloed op de uitstraling, maar ook op het onderhoud. Een houten tafel kan bijvoorbeeld wat meer onderhoud vragen dan een tafel van kunststof of glas. Denk ook aan de bekleding van de stoelen. Stoffen bekleding kan mooi zijn, maar kan ook sneller vlekken krijgen dan leer of kunstleer.

Door rekening te houden met bovenstaande factoren, vind je al snel de perfecte eetkamerstoelen en -tafel die helemaal bij jou passen. Het kiezen van een nieuwe eethoek hoeft dus helemaal niet lastig te zijn, zolang je maar goed nadenkt over jouw specifieke wensen en behoeften. Veel plezier met het vinden van jouw ideale eettafel en stoelen!