Een van de eerste dingen die na aankoop van een nieuwe woning worden vervangen is de keuken. Zelfs als het om een nog redelijk nieuwe en prima functionerende keuken gaat. Is dat raar? Nee, eigenlijk niet. Want een keuken is in hoge mate een kwestie van persoonlijke smaak. De kleur, de afwerking, de stijl, wel of niet greeploos en ga zo maar door: als je veel in de keuken bezig bent, moet het allemaal perfect bij je passen. Waar je vaak minder invloed op kunt uitoefenen, is de vorm van de keuken. Veel woningen hebben een vaste indeling en daarin kunnen de mogelijkheden om een keuken in te delen beperkt zijn. Voor sommige modellen heb je nu eenmaal een bepaalde breedte nodig en die is lang niet overal aanwezig. Tenzij je gaat breken natuurlijk. Overal waar je wel de nodige lengte hebt, maar onvoldoende breedte, ligt een rechte keuken voor de hand.

Met recht een plezier om in te koken

Een rechte keuken onderscheidt zich op een belangrijk punt zichtbaar van andere keukenmodellen: alle onderdelen zitten keurig naast en boven elkaar. Je hebt in feite een lange opstelling van kasten, functies, apparaten en een werkblad aan één kant van de keuken. Dan heb je de rest van de keuken vrij voor andere elementen, zoals een ontbijthoekje of een paar leuke wandplankjes met kookboeken. Door zijn langwerpige opstelling oogt een rechte keuken compleet en functioneel – en dat is hij ook! Er is over de volle breedte ruimte voor een kastenwand en wandkastjes boven het aanrechtblad. Je kunt er alles in kwijt, van vaatwasser tot koelkast en van kookplaat tot spoelbak. Daarnaast houd je genoeg lades en legplanken over voor je pannen, servies, bestek en boodschappen.

Variëren binnen je eigen stijl

Keukens zijn doorgaans verkrijgbaar in diverse stijlen, waaronder klassiek, modern, landelijk of industrieel. Dat geldt uiteraard ook voor de rechte keuken. Daarbij heb je de keuze uit allerlei kleuren en materialen. Wil je extra lange grepen of juist greeploos? Wil je de natuurlijke uitstraling van hout of liever een strakke accentlak? Het is allemaal mogelijk. Dus welke stijl of uitvoering je ook zoekt, het zal weinig moeite kosten om je ideale rechte keuken samen te stellen.

Meer dan een rechte keuken

Heb je alle opties voor een rechte keuken bekeken en kom je er toch niet helemaal uit bij? Kijk dan eens of het mogelijk is om bijvoorbeeld een muurtje te verplaatsen. Zo kun je extra ruimte creëren voor een hoekkeuken, eilandkeuken of een andere opstelling die wél aan al je keukenwensen voldoet. Bij de betere keukenzaak vind je in elk geval genoeg keuze en variatie, zodat je hoe dan ook zult slagen.