zonnepanelen

Zonnepanelen geven je de mogelijkheid om zelf zonne-energie op te wekken. Het rendement van zonnepanelen wordt steeds beter. Bovendien gaan de kosten van zonnepanelen omlaag. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan zijn de terugverdientijd en het rendement van zonnepanelen in de laatste jaren zeer gunstig beïnvloed. Daarover leer je hier meer. 

Het rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben nog altijd een goed rendement te bieden. Wanneer jouw panelen op het zuiden liggen, dan is dat te vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dat geldt voor zonnepanelen die in 2023 op het dak worden gelegd. Liggen ze op het oosten of westen? Dan kan dat nog altijd te vergelijken zijn met 4,5 procent rente. Het is belangrijk om met een rekenmethode te berekenen wat het jou oplevert. Dit kan je online doen met verschillende tools. 

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen?

Er was lange tijd een ontwikkeling waarin zonnepanelen steeds voordeliger werden. De prijs daalde ongeveer 37%. De laatste tijd zijn de kosten echter weer opgelopen. Door de hoge energieprijs is de vraag naar zonnepanelen ook toegenomen. Zoals ook de grondstoffen en het transport duurder zijn. Lees over zonnepanelen subsidies op Zonduurzaam.nl en je ontdekt dat daar ook het nodige in veranderd is. Dat neemt niet weg dat het nog altijd een slimme investering is die je in zo’n 6 tot 8 jaar kan terugverdienen en die je veel kan opleveren.

Direct overgaan tot aankoop

Het is wel zo dat je altijd beter af bent wanneer je eerder investeert. Wanneer je alles op orde hebt en je hebt een geschikt dak om je zonnepanelen op te leggen, dan kan dit een groot verschil maken. Overigens hoeft dit niet perse op je woning, het kan ook je schuur, garage of aanbouw. Wanneer je dit kan betalen of je kan er een lening voor afsluiten, dan is het altijd slim om te investeren in zonnepanelen. De energieprijzen zullen blijven stijgen, dus zal je er ook alleen maar meer voordeel van hebben. Tot 2031 blijft bovendien de salderingsregeling ook nog eens van kracht. Dit is één van de belangrijkste subsidieregelingen.

Wat is de terugverdientijd?

De snelheid waar je de investering mee terug verdient hangt onder andere af van de prijs voor energie op dat moment. Dit moet je dan vermenigvuldigen met de hoeveelheid kWh die je per jaar verbruikt en dat dan weer afzetten tegen de hoeveelheid stroom die je nu zelf opwekt. Hoe hoger de energieprijs is, hoe gemakkelijker je de investering in zonnepanelen kan terugverdienen. Op die manier is het niet alleen zo dat je duurzaam bezig bent. Het is ook nog eens zo dat je de kosten voor jezelf kan terugdringen. Het is wel heel fijn om op die manier te zorgen dat je het beste uit de mogelijkheden voor jezelf haalt. Dit is waar je het voor doet