De meeste vensters zijn permanent bevestigd in de gevel. Sommige ramen kunnen open voor ventilatie maar draaikiepramen zijn eigenlijk best bijzonder. Dit betekent dat je goed moet opletten bij de keuze voor raamdecoratie want niet ieder type gordijn is te gebruiken in combinatie met een draaikiepraam. Welke opties er zijn en hoe je slimmer kunt wonen leggen we uit op deze pagina.

Raamdecoratie voor draaikiepramen

We hebben goed nieuws als je draaikiepramen in huis hebt, of van plan bent om ze te monteren. De meeste moderne soorten raamdecoratie zijn geschikt voor draaikiepramen of kunnen hiervoor aangepast worden. Wat is het voornaamste kenmerk van een draaikiepraam? Dat ze kunnen draaien om een centrale as. Het raam zit vast maar gordijnen zullen gewoon de wet van de zwaartekracht volgen. Dat is lastig want als de raamdecoratie recht omlaag hangt onder iedere draaihoek dan staat het toch een beetje vreemd in de kamer. Wat is de oplossing? Eigenlijk is dit heel eenvoudig; geleiders.

Leid de raamdecoratie

Als je geleiders op de bewegende ramen bevestigt dan draait de raamdecoratie gewoon mee. Dit zal niet werken met horizontaal schuivende gordijnen van stof met een plooi. Het werkt echter wel met de meest andere soorten raamdecoratie zoals:

Bij draaikiepramen zijn lamellen en schuifgordijnen niet geschikt. Een bijkomend voordeel van plissegordijnen is dat ze in staat zijn van beneden of boven geopend te worden. Dit geeft je meer controle over de lichtinval. Over licht gesproken…

Genieten van de duisternis

Kinderen houden doorgaans van een nachtlampje, als volwassene wil je liever zo min mogelijk afleiding. Je raam verduisteren zorgt voor een betere nachtrust. Als je een slaapkamer op zolder hebt ingericht met ramen in een schuin dak dan kan de volle maan behoorlijk storend zijn. Daar heb je met verduisterende gordijnen geen last meer van. Rolgordijnen zijn met name goed voor verduistering, zeker in combinatie met draaikiepramen omdat ze goed aansluiten op het raam en geen licht doorlaten aan de randen. Overigens kun je ook met andere raamdecoratie vaak goed de ruimte verduisteren.

Slimmer wonen

Het spreekt voor zich dat je de raamdecoratie eenvoudig wilt kunnen openen of sluiten. Draaikiepramen zullen invloed uitoefenen op de bereikbaarheid van de gordijnen. Automatisering van de raamdecoratie is ideaal voor draaikiepramen. Kijk maar eens op de website van Somfy voor inspiratie en een overzicht van alle mogelijkheden of neem contact op met een erkende dealer. Je kunt dan de gordijnen op afstand bedienen of zelfs helemaal automatiseren met sensoren. Alle soorten raamdecoratie die geschikt zijn voor draaikiepramen kunnen geautomatiseerd worden. Hoe zit het dan met de stroomvoorziening?

Een elektrisch bedienbaar gordijn kan worden uitgerust met een oplaadbare accu. Er zijn dus geen kabeltjes die in de weg hangen wat met een draaikiepraam natuurlijk ideaal is. Deze accu gaat gemiddeld genomen maanden mee, dan moet je de batterij een paar uur opladen. Een bijkomend voordeel van het Somfy systeem is de uitbreidbaarheid. Je kunt via een TaHoma kastje koppelingen maken met je favoriete slimme assistent. Zo kun je gebruik maken van spraakbediening of scenario’s maken in combinatie met de verlichting, om slechts enkele mogelijkheden te noemen. Zo kun jij je draai wel vinden!