Industriële meubels zijn trendy en worden steeds populairder. Ze geven je interieur een stoere en robuuste uitstraling. Maar wat als je geen zin hebt om de hoofdprijs te betalen voor deze stijlvolle meubels? Geen probleem, want je kunt ze zelf maken! In dit artikel bespreken we hoe je zelf industriële meubels kunt maken.

Stap 1: Het ontwerpen van je meubels

De meeste industriële meubels worden gemaakt van hout en metaal. Het is dus slim om deze materialen ook te gebruiken, en zo binnen de stijl te blijven. Kies het soort hout dat past bij jouw smaak en budget. Gebruik voor het metalen frame stalen buizen of koppelstukken. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en online winkels, of kies voor al gebruikte en oude bouwmaterialen voor die extra industriële look.

Nu je weet welke materialen je gaat gebruiken, is het tijd om je meubel te ontwerpen. Het ontwerp hangt af van het meubel dat je wilt maken, of het nu gaat om een tafel, kast, bed of ander type meubel. Maak een schets van het ontwerp of gebruik een computerprogramma om het ontwerp te maken.

Stap 2: Het hout voorbereiden

Als je blij bent met het ontwerp is het tijd om het hout op maat te zagen. Het is slim om hiervoor een decoupeerzaag of een handzaag te gebruiken. Zorg er wel extra voor dat de afmetingen van het hout overeenkomen met de afmetingen in het ontwerp. Het is dus verstandig om nog een extra keer te meten voordat je begint met zagen.

Nadat het hout is gezaagd, moet het geschuurd worden. Dit is een belangrijke stap, omdat het de eventuele ruwe randen of splinters verwijderd. Je kunt hiervoor een schuurmachine of schuurpapier gebruiken. Als je een oud meubel aan het omtoveren bent, is dit een goede plek om te beginnen. Haal de laag verf er af en bereid het hout voor op een nieuw laagje.

hout zagen

Stap 3: Bouw het frame

Nu is het tijd om het frame te bouwen. Gebruik de stalen buizen of koppelstukken om het frame te bouwen. Zorg ervoor dat het frame stevig genoeg is om het gewicht van het houten blad te dragen. Neem hier de tijd voor, want werken met staal en metaal kan zwaar werk zijn.

Stap 4: Werk het meubel af

Monteer het houten blad op het frame. Gebruik hiervoor schroeven of lijm om het houten blad stevig op het frame te bevestigen. Wil je jouw meubel bekleden? Gebruik dan lijmspray.

Als het meubel is gemonteerd, is het tijd om het af te werken. Dit kun je doen door het meubel te verven of te oliën. Dit geeft het meubel een mooie uitstraling en beschermt het tegen beschadigingen.

industriële koffietafel

Stap 5: Geniet van je zelfgemaakte industriële meubels

Nu je het meubel hebt voltooid, is het tijd om het neer te zetten. Plaats het in je interieur en geniet van je zelfgemaakte industriële meubel. Heb je geen ruimte meer in huis? Dan is het maken van mooie meubels voor in de tuin ook even leuk.

Conclusie

Industriële meubels zijn niet alleen trendy, maar ook gemakkelijk zelf te maken. Door het volgen van bovenstaande stappen, kun je zelf een prachtig meubelstuk maken dat perfect past bij jouw interieur. Wees creatief en experimenteer met verschillende ontwerpen en materialen. Veel plezier met klussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *