Het inrichten van je woning kan een kostbare aangelegenheid zijn. Gelukkig biedt de wereld van tweedehandsmeubilair een betaalbaar en duurzaam alternatief voor gloednieuwe items. Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede deal scoort zonder in te leveren op kwaliteit? In deze blog geven we je handige tips en tricks om met een gerust hart die mooie vintage kast of die stijlvolle retro stoel in huis te halen.

1. Inspecteer op beschadigingen & gebreken

Bij het kopen van tweedehandsmeubels is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de buitenkant. Een item kan er aan de buitenkant prima uitzien, maar van binnen flink beschadigd zijn. Controleer daarom altijd de binnenkant van kasten, de onderzijde van stoelen en de achterzijde van banken.

Stevigheid en functionaliteit

Test de stevigheid van het meubelstuk door er lichtjes op te duwen of door erop te zitten. Kijk ook of alle laden, deurtjes en scharnieren goed functioneren.

2. Check op ongewenste geurtjes

Niets is zo vervelend als een meubelstuk dat een nare geur verspreidt in je woning. Zeker bij gestoffeerde meubels zoals banken en stoelen kan dit een probleem zijn.

Rookgeur in de bank?

Een veelvoorkomend probleem is de aanwezigheid van rookgeur in gestoffeerde meubels. Rokers die binnenshuis roken, kunnen hun meubels doordrenken met deze onaangename geur. Je kunt er voor kiezen om de bank te laten reinigen. Gelukkig haal je de rookgeur op deze manier uit de bank.

Andere ongewenste luchtjes

Naast rookgeur kunnen er ook andere geurtjes in de stoffering trekken, zoals huisdiergeuren of muffe luchtjes. Lees hoe je andere nare geurtjes uit de bank kunt krijgen. Dit hoeft namelijk niet super moeilijk te zijn.

3. Ga na wat de herkomst is

Een beetje achtergrondinformatie over het meubelstuk kan geen kwaad. Waar komt het vandaan? Wie waren de vorige eigenaren? Dit helpt je om de echte waarde van het stuk te bepalen en geeft je wellicht een leuk verhaal om te delen met gasten.

4. Onderhandel over de prijs

Wees niet bang om te onderhandelen. Vaak zijn verkopers bereid om wat van de prijs af te doen, zeker als je meerdere items tegelijk koopt. Het kan je flink wat geld besparen!

5. Denk aan duurzaamheid

Ga na of het item gemaakt is van kwaliteitsmaterialen die lang meegaan. Een goedkoop meubelstuk dat je binnen een jaar moet vervangen, is op de lange termijn niet voordelig.

Past het bij je huidige interieur?

Voordat je een impulsieve aankoop doet, bedenk dan of het meubelstuk wel echt past bij je huidige inrichting en of je het over een paar jaar nog steeds mooi vindt.

Extra tips

Ga op pad voor tweedehands meubilair

Met deze tips ben je helemaal klaar om de wereld van tweedehandsmeubilair te veroveren! Onthoud dat elke aankoop niet alleen een mooie toevoeging is aan je interieur, maar ook een stap richting duurzaamheid. Dus waar wacht je nog op? Ga op meubeljacht en maak van jouw huis een uniek en sfeervol geheel. Succes!

Wil je meer weten over iets een tweede leven geven? Lees dan: de badkamer gemakkelijk upgraden