Van een huis een thuis maken, dat lukt niet iedereen zo makkelijk. Daarbij kan het juist lastig voor je zijn dat je alleen woont, of juist dat je met meerdere mensen in hetzelfde huis bent. Iedereen heeft zijn eigen behoeftes wat dat betreft. Mis jij nog wat thuisgevoel voor jou in huis? Kijk dan waar jij misschien nog wat kan doen, om er een thuis van te maken.

Levendigheid

Voor wie alleen woont, kan er soms een gebrek zijn aan levendigheid. Een mens heeft eigenlijk leven om zich heen nodig. Dat hoeven in huis echter geen andere mensen te zijn. Levendigheid kun je ook ervaren door planten of een huisdier.

Let er wel op dat iets levendigs wel zorg nodig heeft. Wil je die zorg ook geven en lukt dat je ook? Als dat niet het geval is dan heb je nog steeds andere opties. Denk aan bijvoorbeeld een poster waarop een bos staat of planten. Onderzoek wijst namelijk uit dat alleen al afbeeldingen van de natuur een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Verder kun je kiezen voor wat echt uitziende kunstplanten.

thuis

Een knus hoekje voor jezelf

Met meerdere mensen wonen is voor sommige mensen soms lastig, omdat er geen eigen plek meer is. Mis je dat? Dan is het goed dat je een knus hoekje voor jezelf creëert. Het liefst een eigen kamer. Lukt dat niet? Dan is een terugtrek kamer waar iedereen gebruik van kan maken een optie. Soms helpt een kamer wandafscheiding ook. Zo’n plekje kun je persoonlijk maken met bijvoorbeeld wat foto’s van mensen die je dierbaar zijn.

Het moet er ook aangenaam zijn qua temperatuur. Zorg dus voor goede isolatie van bijvoorbeeld www.isolatie-info.nl. Lekker warme fleece dekentjes zijn ook fijn én trek zelf ook kleding aan die aangenaam aanvoelt.

Zorg voor je huis

Als je niet voor het huis zorgt, zorgt het huis niet voor jou. Je moet er zelf een fijne plek van maken. Een schone en enigszins opgeruimde plek doet wonderen. Daarbij is steriel schoon en opgeruimd weer het doorgeslagen uiterste. Dat is vaak ook niet zo knus en kan overkomen als niet levendig. Een huis heeft leven nodig.

thuis

Zorg voor jezelf

Uiteindelijk is thuis is iets wat binnen in jezelf zit. Thuis bij jezelf zijn. Dat is eigenlijk het onzichtbare en voor thuis zijn bij jezelf is geen snelle oplossing. Je thuis voelen bij jezelf, dat gaat dieper. Hiervoor zoek je de oplossing bij jezelf, het omgaan met emoties en het ruimte bieden voor je gevoelens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *